Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πονοκέφαλος για το Μαξίμου η «στρατηγική έντασης» του Καμμένου

Σε εστία νέων και ίσως συνεχών εντάσεων αναμένεται να εξελιχθεί ο απελθών πλέον υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, τόσο για τον κυβερνητικό σχηματισμό, όσο και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα.

Και τούτο διότι μπορεί σχεδόν σύσσωμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εξέφρασαν την ανακούφισή τους για την έξοδο Καμμένου και ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση —μια έξοδο που διευκολύνει την στρατηγική ανοίγματος σε κεντροαριστερά στελέχη και ψηφοφόρους— ωστόσο όχι μία αλλά πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καμμένος εξέθεσε τους πρώην συνεταίρους του.

Η πρώτη ήταν στη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ψέματα και μάλιστα δύο φορές. Μια φορά όταν τον διαβεβαίωσε ότι το Σκοπιανό θα έρθει μετά τις εκλογές και μια δεύτερη, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Καμμένου, όταν τον περασμένο Νοέμβριο του δήλωσε ότι θα ξανασυζητήσουν το θέμα τον Μάρτιο.

Η στάση του κ. Καμμένου προφανώς και έχει μπει στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς φαίνεται πως ο πρώην υπουργός Άμυνας φαίνεται να επιλέγει μια στρατηγική “ελεγχόμενης έντασης” η οποία θα εντείνεται στο δρόμο προς τις εκλογές, προκειμένου να επανοριοθετηθούν οι διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν σχεδόν ρευστοποιηθεί μετά από 3 και βάλε χρόνια συγκυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ερμηνευθούν και οι υπόλοιπες κινήσεις του κ. Καμμένου, όπως η επίθεση με… υπονοούμενα που εξαπέλυσε την Πέμπτη εναντίον του Νίκου Κοτζιά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά τη εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του, του “Πράττω”, αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ είπε ότι στο δεύτερο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ηγεσία του δεύτερου κόμματος “έβγαζε έναν δεξιό λόγο που μετασχηματιζόταν σε ακροδεξιό”. Η απάντηση από τον κ. Καμμένο δεν άργησε να έρθει, με επαναφορά των βαρύτατων υπαινιγμών προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. “Εις-Πράττω. Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό” ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.

Ακολούθησε το Σάββατο ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ για άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη «ως συνέχεια των δύο προσφυγών που ήδη έχουν γίνει για παράνομες και ακραίες μεθοδεύσεις σε βάρος του», δίνοντας έτσι συνέχεια στην εδώ και μήνες κόντρα ανάμεσα στους πρώην υπουργούς, και κατόπιν νέο tweet του κ. Καμμένου: «ΔΙΑ-ΠΡΑΤΤΩ :ρήμα το συναντάμε συχνά σε εκφράσεις όπως «διαπράττει προδοσία» η «διαπράττει έγκλημα» δεν συνηθίζεται συχνά για καλό σκοπό» έγραψε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Στις σφορδρές επιθέσεις του κ. Καμμένου εναντίον πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και εκείνες εναντίον του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση αλλά και του βουλευτή Νίκου Φίλη. “Κατά καιρούς μου έχει επιτεθεί”, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πάνος Καμμένος για τον κ. Βούτση και πρόσθεσε: “Τον ενοχλεί να αναφέρομαι στην υπόθεση Κουφοντίνα. Και δεν μπορεί να είναι ο γιος του έξω από τη φυλακή και να παίρνει άδειες ο Κουφοντίνας”.”Δεν με θέλει ο Βούτσης και άλλοι. Και ο Φίλης”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Τον ενοχλούσαν οι απόψεις μου για την Εκκλησία και τις παρελάσεις. Ξέρετε πόσες φορές ήθελαν να περάσουν περίεργες απόψεις για τους αρνητές στράτευσης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας;”. Οι επιθέσεις του κ. Καμμένου αναμένεται να συνεχιστούν, ιδίως μάλιστα απέναντι στα μέλη της κυβέρνησης που άφησαν το κόμμα του για να δώσουν ψήφο εμπιστοσυνης.

Σε αυτό το τεταμένο πολιτικό σκηνικό, την Δευτέρα αναμένεται εκτός απροόπτου να κατατεθεί στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, η κύρωση της οποίας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μια fast track διαδικασία αλλά να δώσει άπλετο χρόνο σε όλους τους ομιλητές να τοποθετηθούν προοιονίζεται σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια.

By