Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πονοκέφαλος το «πόθεν έσχες» για τους επενδυτές σε bitcoin

Με το bitcoin να έχει καταγράψει ράλι της τάξης του 1.500% τους τελευταίους 12 μήνες πολλοί είναι αυτοί που έχουν δημιουργήσει μια μικρή περιουσία. Όμως, ειδικά στην Αγγλία οι ψηφιακοί επενδυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διότι δανειστές και μεσίτες φοβούνται να δεχθούν τα χρήματά τους φοβούμενοι μην κατηγορηθούν για ξέπλυμα χρήματος.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα όταν νεαροί επενδυτές επιχειρούν να αγοράσουν ένα σπίτι εκμεταλλευόμενοι την πτώση των τιμών που σημειώνουν τα βρετανικά ακίνητα. Πολλοί ανακαλύπτουν ότι ακόμη και όταν έχουν μετατρέψει τα κέρδη τους σε στερλίνες, οι δανειστές δεν ικανοποιούνται από το «πόθεν έσχες» και λένε ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Ένας εργαζόμενος του δημόσιου τομέα κατάφερε να συγκεντρώσει 40.000 λίρες μετά από επενδύσεις στο bitcoin, αναφέρει ο Μαρκ Στάλαρντ, διευθυντής της εταιρείας House and Holiday Home Mortages. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει δάνειο για τον πελάτη του γιατί ήταν δύσκολο να αποδείξει από που προήλθαν τα χρήματα αυτά. «Ο πρώτος δανειστής με τον οποίο επικοινώνησα με ρώτησε τι είναι το κρυπτονόμισμα», δήλωσε ο κ. Στάλαρντ. «Μίλησα με άλλους δύο δανειστές που αρνήθηκαν να το αγγίξουν», πρόσθεσε.

Πολλοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί λένε ότι δεν θα δεχθούν καμία κατάθεση που προέρχεται από κρυπτονομίσματα, ενώ τράπεζες όπως η Santander, η Nationwide και η Aldermor ανέφεραν ότι δεν έχουν καθορίσει επίσημα την πολιτική τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδομικών Συνεταιρισμών ανέφερε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ρύθμιση σχετικά με τα ηλεκτρονικά νομίσματα κάτι τα οποία τα τοποθετεί στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος. Επιπλέον, είναι ευρέως γνωστό ότι τέτοια νομίσματα είναι δημοφιλή στους εγκληματίες που τα χρησιμοποιούν για να ξεπλένουν τα κέρδη τους από το έγκλημα».

Πάντως, τίποτα στην βρετανική νομοθεσία δεν αποτρέπει τους δανειστές από το να χρησιμοποιούν τις λίρες που κέρδισαν από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων ως καταθέσεις ή προκαταβολές για σπίτια. Πολλοί δανειστές όπως η Coventry Building Society και η Yorkshire Building Society έχουν δηλώσει ότι θα δεχθούν καταθέσει που προέρχονται από πωλήσεις bitcoin. Όμως, για να το κάνουν αυτό ζητούν χαρτιά και ιστορικά συναλλαγών που πολλοί επενδυτές σε bitcoin δεν έχουν. Ειδικά αυτοί που μπήκαν από νωρίς στο παιχνίδι των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα δεν έχουν αποδεικτικά αγοραπωλησιών.

Ο Μαξ Γουάιλντ, επιχειρηματίας που έβγαλε εξαψήφιο ποσό από την επένδυση του σε ψηφιακά νομίσματα αναφέρει πως του φαίνεται «γελοίο» το ότι «το χρώμα του χρήματος μου μπορεί να μην γίνει αποδεκτό». Οι τράπεζες και οι πάροχοι υποθηκών αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη καθοδήγησης σχετικά με την προσέγγιση του θέματος των κρυπτονομισμάτων και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα προστεκτικοί για να μην έχουν προβλήματα με τις Ρυθμιστικές Αρχές.

Η Επιτροπή Οικονομικών Συναλλαγών (FCA) επίσημα αναφέρει: «Οι υπάρχοντες κανόνες και οι καλέ πρακτικές που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των πελατών για ξέπλυμα χρήματος απαιτούν από τις εταιρείες χρηματοδότησης να προσεγγίζουν το θέμα ανάλογα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Δεν σκοπεύουμε αυτή τη στιγμή να βγάλουμε κατευθύνσεις για συγκεκριμένους κινδύνους που προκύπτουν από τις πηγές κεφαλαίουν που χρησιμοποιούνται σε αγοραπωλησίες σπιτιών».

Μια λύση για τους επενδυτές σε bitcoin είναι να αφήσουν να περάσει λίγος χρόνος μεταξύ της εξαργύρωσης των κρυπτονομισμάτων τους και της αγοράς σπιτιού. Ο επικεφαλής της FCA δήλωσε ότι είναι πιο εύκολο για κάποιον να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που προέρχονται από bitcoin αν περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες. «Πρακτικά οι δανειστές ζητούν τραπεζικές συναλλαγές για τους προηγούμενους τρεις με έξι μήνες. Οπότε αν κάποιος έχει τα χρήματά του στην τράπεζα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα».

By