Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πώς θα κουρέψουν τα χρέη τους οι επιχειρήσεις με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι τράπεζες και η Ειδική Γραμματεία Ιδωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών.

Οι διατάξεις του σχετικού νόμου ενεργοποιούνται τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, οπότε οι πρώτες αιτήσεις θα υποβληθούν από την 1η Αυγούστου και μέχρι τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ αλλά και να έχουν συνδεθεί με αυτήν τα συστήματα των τραπεζών, προκειμένου να ενημερώνεται αυτόματα ο φάκελος κάθε οφειλέτη με το ύψος των δανείων.

Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Ένωσης Τραπεζών Ελλάδος, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι τράπεζες ενημερώθηκαν για την πορεία κατασκευής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αποφασίστηκε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύνδεσή τους με αυτήν.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές αλλαγές που περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο, δικαίωμα υπαγωγής θα έχουν και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, υπό τον προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν δήλωση επανέναρξης εργασιών και ότι πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που ισχύουν για τις επιχειρήσεις.

Στη διαδικασία του εξωδικαστικού μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ακόμα και ατομικές. με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, εφόσον έχουν λειτουργικό κέρδος μια φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Στη ρύθμιση μπορεί να ενταχθεί και ο εγγυητής του οφειλέτη αν και είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς εμπορική δραστηριότητα.

Στη διαδικασία περιλαμβάνονται τα τραπεζικά δάνεια, αλλά και οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εφόσον οι πιστωτές της επιχείρησης που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 60% των οφειλών συμφωνήσουν σε μια λύση αναδιάρθρωσης, η λύση αυτή θα εφαρμόζεται για όλες τις οφειλές ακόμα και των πιστωτών που δεν συμφωνούν. Για το λόγο αυτό η συμφωνία θα επικυρώνεται από Δικαστήριο.

Η λύση της αναδιάρθρωσης είναι στην απόλυτη ευχέρεια των πιστωτών και μπορεί να περιλαμβάνει κούρεμα, μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση δανείων και συνδυασμό τους.

Ωστόσο, ειδικά για τις οφειλές προς το Δημόσιο δεν θα μπορούν να γίνονται περισσότερες από 120 δόσεις, αλλά οι οφειλές θα μπορούν να κουρεύονται.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά με βάση το νόμο μπορούν να ζητήσουν από την εφορία αντίστοιχη μεταχείριση, δηλαδή αναδιάρθρωση των οφειλών τους σε μέχρι 120 δόσεις.

Η διαδικασία του εξωδικαστικού προβλέπει ότι μετά την υποβολή της αίτησης, η ΕΓΔΙΧ θα αναθέτει το φάκελο σε έναν διαπιστευμένο μεσολαβητή.

Ο μεσολαβητής θα καλεί τους πιστωτές σε διαδικασία εξέτασης και διαπραγμάτευσης.

Η επιχείρηση θα μπορεί να υποβάλει σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να καταλήγει σε μια βιώσιμη λύση για την εξόφληση των οφειλών.

Εάν για παράδειγμα η μελέτη βιωσιμότητας αποδεικνύει ότι μια επιχείρηση που χρωστάει συνολικά 150.000 ευρώ μπορεί να εξοφλήσει μόνο τις 100.000 ευρώ τα υπόλοιπα θα διαγράφονται και η διαγραφή θα γίνεται σε ίσο ποσοστό για όλους τους πιστωτές.

Από εκεί και πέρα, για τις οφειλές προς το Δημόσιο θα γίνονται μέχρι 120 δόσεις (εξόφληση σε 10 χρόνια), ενώ για τις τράπεζες δεν θα υπάρχει όριο στην επιμήκυνση.

By