Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019

Προληπτική αγωγή «φρενάρει» την επιδημία του AIDS

Σε πρωτοφανή παγκόσμια μείωση των νέων περιστατικών HIV/AIDS έχει οδηγήσει η προληπτική λήψη φαρμάκου.

Σε πρωτοφανή παγκόσμια μείωση των νέων περιστατικών HIV/AIDS έχει οδηγήσει η προληπτική λήψη του φαρμάκου Truvada, καταδεικνύοντας ότι η στοχοθετημένη και προληπτική προσέγγιση, μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο και να βάλει τέλος στην παγκόσμια επιδημία του AIDS. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει σε έρευνα που έγινε στο Σίδνεϊ και δημοσιεύεται στο Bloomberg.

Τα νέα περιστατικά μόλυνσης με τον ιό του HIV μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλική επαφή με άντρες, φαίνεται να έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο, που αποτελεί και νέο Ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με την πρώτη του είδους της μελέτη στον κόσμο. Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχει το φάρμακο της Gilead στη μείωση του ιού που προκαλεί AIDS σε μεγάλο δείγμα πληθυσμού. Μάλιστα, η λήψη ήταν προληπτική σε άτομα που δεν ήταν οροθετικά.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet HIV, ίσως ανοίξουν τον δρόμο και σε άλλες χώρες, ώστε να χορηγούν το φάρμακο σε αρνητικούς HIV, ως προεκθεσιακή προφύλαξη (PrEP), προκειμένου να μην μολύνονται και ως αποτέλεσμα να μειωθεί η μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

«Η ταχύτητα μείωσης εμφάνισης νέων οροθετικών που παρατηρήσαμε σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους ήταν εντυπωσιακή και καταγράφηκε για πρώτη φορά», εξηγεί στο Bloomberg ο Αντρεου Γρούλιχ, επικεφαλής της μελέτης και υπεύθυνος του τμήματος Πρόληψης και Επιδημιολογίας HIV στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Βόρειας Ουαλίας. Αυτά τα στατιστικά αποτελούν το χαμηλότερο ρεκόρ από το 1985, οπότε και ξεκίνησε η επιδημιολογική καταγραφή της νόσου.

Στο πλαίσιο της μελέτης καταγράφηκαν 102 νέα κρούσματα λοίμωξης HIV σε άντρες που έχουν επαφές με άντρες, σε σύγκριση με τα 149 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Το Truvada είναι ένα χάπι που έχει το συνδυασμό των δραστικών ουσιών τενοφοβίρη, δισοπροξίλη και εμτρισιταμπίνη, κυκλοφορεί σε οβάλ σχήμα και μπλε χρώμα. Η Gilead έχασε την πατέντα του πρόσφατα και πλέον παρασκευάζεται και από τις εταιρείες Mylan NV, Cipla Ltd. και Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

Όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σε κλινικές στον κόσμο, όταν κάποιος δεν είναι οροθετικός και λαμβάνει προληπτικά το συγκεκριμένο χάπι, δεν είναι εύκολο να μολυνθεί, ακόμη και στις περιπτώσεις που κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.

By