Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προβλέψεις Κομισιόν: “κολλημένη” στο 2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Κολλημένη» στο 2% του ΑΕΠ εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ειναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018, το 2019 και το 2020, όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΕ, η οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφορικά με το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ενδέχεται να περιορίσει το δημοσιονομικό χώρο του επομένου έτους αν και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η άποψη ότι τα θετικά μέτρα του επομένου έτους με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του προσχεδίου (765 εκατ. ευρώ).

Αναφορικά με τον Προυπολογισμό του 2019, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις των Βρυξελλών με την Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση εκείνων των πολιτικών που θα «εγγυηθούν» ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει με την έκθεση της ότι η «απόσταση» Αθήνας – Βρυξελλών στον υπολογισμό του πλεονάσματος είναι στο 0,3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει διαφορά που πρέπει να κλείσει ύψους 500 εκ. ευρώ, σε ό,τι αφορά στο βασικό σενάριο, καθώς όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το εναλλακτικό σενάριο της Αθήνας θα καταλήξει σε 3,5% πλεόνασμα, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ούτε το μέγεθος ούτε ο σχεδιασμός αυτού του «πακέτου».

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες (Εαρινές) προβλέψεις της Κομισιόν η άνοδος του ΑΕΠ προσδιοριζόταν σε 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες βασίστηκε σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος και κατά 2,5% το 2019.

Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και η ανάπτυξη επιστρέφει αν και αδυναμίες παραμένουν σημειώνει η Κομισιόν στην ανάλυσή της για τη χώρα μας και τονίζει ότι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ είναι σημαντική για την τόνωση της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων.

Η ανεργία ανακάμπτει και οι εξαγωγές αναμένεται να πάνε καλά σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, σημειώνουν οι αναλυτές της ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι σταθερή ανάπτυξη σε συνδυασμό με χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να βοηθήσουν στη σημαντική μείωση του δείκτη χρέος/ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μπορεί τα έσοδα να πάνε καλύτερα αν συνεχισθεί η βελτίωση στη συλλογή των εσόδων, επισημαίνει ωστόσο πως υπάρχει και μία σειρά από κινδύνους. Μέγιστος κίνδυνος όπως αναφέρεται είναι οι δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερική αντιστροφή των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσουν δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Επίσης κίνδυνοι υπάρχουν και σε σχέση με πρόσθετες πολιτικές πιέσεις που θα αυξήσουν το μισθολογικό κόστος.

Στις εκτιμήσεις της Κομισιόν βασίζονται όλες οι παραδοχές του προϋπολογισμού και η κυβέρνηση θα πρέπει να τις προσαρμόσει στο τελικό σχέδιο και σενάριο για τις συντάξεις και τις παροχές που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ενώ δίνουν και το στίγμα των προθέσεων της Κομισιόν για την έκθεση της για την Ελλάδα που αναμένεται την ίδια ημέρα και θα τεθεί επί τάπητος στην σύνοδο του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By