Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ψήφος αποδήμων: Προς το «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ – 291 αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο

Μπορεί ο στόχος των «300» που θα βρεθούν να πουν το «ναι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να φαντάζει ακόμα… μακρινός, ωστόσο οι δύο βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην τρίτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, φέρνουν ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ιστορική πλειοψηφία στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με 291 ψήφους.

Και αυτό, καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος κατέθεσε δύο βελτιώσεις που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την πρώτη προβλέπεται ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις.

Στη δεύτερη βελτίωση προβλέπεται ότι «συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο υπουργός Εσωτερικών ή ο οριζόμενος από αυτόν ως πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη».

«Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο

3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους» προβλέπεται σχετικά.

Οι βελτιώσεις αυτές φαίνεται ότι… κάμπτουν τις ενστάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του είναι πολύ πιο κοντά στο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, έπειτα από αυτές τις δύο βελτιώσεις, καθώς ικανοποιήθηκαν ισάριθμα αιτήματά του.

«Είχαμε ζητήσει βελτιώσεις για το αδιάβλητο και τη διαφάνεια της διαδικασίας και για το αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Κατατέθηκε μία πρόταση, δεν είναι ακριβώς η δική μας, αλλά την θεωρούμε θετική και θεωρούμε ότι καλυφθήκαμε.

Για το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας είχαμε ζητήσει διακομματική επιτροπή και έγινε δεκτή. Ζητάμε ακόμα την επικαιροποίηση των καταλόγων που εκκρεμεί, το έχει ζητήσει και το ΚΚΕ και το τέταρτο αίτημά μας είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων να γίνεται με διαδικασία που να εξασφαλίσει την συναίνεση. Η αρχική μας διατύπωση ήταν να περνά με ειδική πλειοψηφία από την επιτροπή αποδήμων της Βουλής. Τώρα που υπάρχει διακομματική επιτροπή έχουμε τροποποιήσει την πρότασή μας, φαίνεται ότι συμφωνεί μαζί μας και το ΚΚΕ, να υπάρχει δηλαδή ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων στη διακομματική αυτή επιτροπή» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει «λευκός καπνός» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, καθώς, όπως ανέφερε, όταν από τα τέσσερα αιτήματα, σου ικανοποιούν τα δύο, τότε είσαι πολύ πιο κοντά στο «ναι».

«Κινήθηκαν προς την κατεύθυνση που ζητούσαμε. Θεωρούμε ότι ανταποκρίθηκαν. Όταν ζητάς τέσσερα πράγματα και σου δίνουν τα δύο, είμαστε πολύ κοντά. Θα πρέπει να ψηφιστούν επί της αρχής όλα τα άρθρα και στο σύνολο με 200 ψήφους, προκειμένου το νομοσχέδιο να ισχύσει. Εάν ένα άρθρο δεν περάσει με 200 ψήφους και είναι βασικό άρθρο, ακόμα κι αν ψηφιστεί στο σύνολό του, το νομοσχέδιο μπορεί να μην εφαρμοστεί» κατέληξε.

Καθώς φαίνεται, το μόνο κόμμα που διατηρεί τις ενστάσεις του, πλέον, είναι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν

Μιλώντας νωρίτερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρείχε στοιχεία για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους μετά την έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407.000, από αυτούς όμως οι περίπου 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν. Στο συγκεκριμένο αριθμό εκλογέων δεν συνυπολογίζονται και χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την χώρα την τελευταία δεκαετία για σπουδές ή εργασία, χωρίς να έχουν ΑΦΜ και, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα μπορούν να ψηφίσουν, αρκεί οι γονείς τους να είναι φορολογικά ενεργοί.

Πέραν αυτών, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό να μην περιοριστούν στους χώρους των πρεσβειών και των προξενείων, αλλά να βρεθούν κατάλληλοι χώροι κοντά στις περιοχές που διαμένουν ομογενείς.

Απευθυνόμενος, δε, στους εκπροσώπους ομογενειακών ενώσεων, τόνισε ότι «εάν η ΝΔ διέθετε 200 βουλευτές, τότε το νομοσχέδιο θα προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι» και εξήγησε ότι το τελικό νομοσχέδιο είναι προϊόν συμβιβασμού και πολιτικών συγκλίσεων.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι παρόλες τις δυσκολίες την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πράξη ενότητας. Απαιτείται μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι» κατέληξε

By