Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020

«Πυρά» Ερντογάν και στο Μέγαρο Μαξίμου

Επανέλαβε όλα όσα προκλητικά είχε πει και στο Προεδρικό – Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς θέλει ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης – «Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών αξιωματικών» ο Ερντογάν – Επέμεινε για την εκλογή του μουφτή, έριξε αποκλειστικά στους Ελληνοκύπριους τις ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού – Ζήτημα κατοχής το θέμα της Κύπρου, απάντησε ο Τσίπρας – Στο μόνο που… συμφώνησαν ήταν για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα» αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τις συζητήσεις της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες να τις εντοπίσουμε να αρουμε και παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για Αιγαίο ένταση εγώ τόνισα ότι πρέπει να τερματιστεί» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για ΜΟΕ αλλά και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα».

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να διευρύνουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας στη βάση του αλληλοσεβασμού και χωρίς εξάρσεις.

«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως υπάρχει ανάγκη» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας σχέσεων μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί» και πως αυτές «αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας». «Εν έτει 2017 επικρέμεται πάνω από τις χώρες μας ο κίνδυνος του casus belli» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «παράλληλα με τον κ.πρόεδρο τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού».

«Η συμφωνία» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο deal Τουρκίας-ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες «έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και το κυριότερο έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των θανάτων στη θάλασσά μας». «Οι λαοί μας δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπισμού» συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως μίας στρατηγικής σημασίας ευρωπαϊκή επιλογή για λόγους αμοιβαίου οφέλους. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που κοιτά και θα κοιτάει στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μια Τουρκία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «που μετά την αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος ελπίζω να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Για έκδοση πραξικοπηματιών: Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές

«Τόνισα ότι βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8+2 πραξικοπηματίες αξιωματικοί.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες, όμως είναι μια χώρα δικαίου όπου βασική αρχή είναι η διάκριση των εξουσιών, συνεπώς οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές απ” όλους μας» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία. Αν δεν το κάνουμε θα είναι σε βάρος των λαών μας,των χωρών μας, των ελληνοτουρκικών αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η επίσκεψή σας εδώ μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκλεισε την αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

Ερντογάν: Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών

«Είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ μετά από 65 χρόνια. Ο χώρος μου είναι οικείος,έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός,αλλά είναιη πρώτη φορά που έρχομαι εδώ ως πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην αρχική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Βεβαίως τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά και θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεστήθη επί δικής μου θητείας και φέτος ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη συνάντηση» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών αξιωματικών» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα που επαναλαμβάνει εμμονικά για την παράδοση στην Άγκυρα των 8+2 στρατιωτικών που πιστεύει ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του με αποστολή να τον εξοντώσουν.

«Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, η οποία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Ελπίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως δημοκρατικό κράτος.

Όσο για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Εμείς λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ μέσο όρο, ενώ στη Δυτική Θράκη μόλις και μετά βίας φτάνει στα 2.000 ευρώ […] Υπάρχει και το θέμα της μουφτείας. Εγώ εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε ως προς το να αλλάξουμε αυτή τη Συνθήκη, αλλά δεν παίρνω καμία απάντηση. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης, όμως νομίζω ότι στη Δυτική Θράκη υπάρχει πρόβλημα».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων και για το γεγονός ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν τελεσφορήσει. «Στο Νταβός» είπε, «όταν ήταν πρωθυπουργός ο Καραμανλής, τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή από τις διαπραγματεύσεις. Εγώ είπα ότι δεν έπρεπε να φύγουν και έπρεπε να υπογράψουμε συμφωνία».

«Στο Νταβός οι Ελληνοκύπριοι μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού, όμως δεν έγινε έτσι. Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, πάλι οι Ελληνοκύπριοι ήταν που είχαν αποχωρήσει» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Συζητήσαμε τα θέματα του Αιγαίου. Με συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα ίσως, αλλά πρέπει να λυθούν.και μπορούν να λυθούν μέσα από διαπραγματευτικές συνομιλίες. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες της νήσου.

Για προσφυγικό: Η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ.πρόσυγες

και οιεπενδύσεις που έχει κάνει από τον πυ της τάνουν τα 30 δισ. δολάρια.Τ μας δίνει η ΕΕ; 850 εκατ τα οποία δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο, όχι εμάς.Τι έχει δώσει μέχρι τώρα η ΕΕ; Αυτά τα850 εκατ. ευρώ

Για Τραμπ

Έκαναν κάποιες ανακοινώσεις στη συνέχεια κάποιων πιέσεων για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ

Θα ήθελα τώρα να καταλήξω ευχαριστώντας γι” αυτήν την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία. Να ευχηθώ να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κρατών

1η ερώτηση για προσφυγικό

Τσίπρας: Ο ίλος πρόεδρος Ερντογάν άνοιξεμε ειλικρίνεια όλη την ατζέντα των συζητήσεων και είναι θεμιτό αυτό γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.Δύο φίλες χώρες πρέπει να συνομιλούν και όπου συμωνούν και όπου διαωνούν

Αυτόπου κατάλαβα είναι ότι δεν ζητάει την αναθεώρηση. Δότι ακόμη και να τη ζήταγε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία και άλλες 9 χώρες

Κατάλαβα επίσης και πρέπει να το επισημάνω ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων μας

Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης, το στοιχείο που θα μας φέρει πιο κοντά και όχι το στοιχείο που θα μας απομακρύνει

Συμμερίζομα την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα για το βιοτικό επίπεδο, την αναβάθμιση των συνθηκών

Ομως αυτά ταθέματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμα΄τευσης αλλά δική μας υοχρέωση όπου εκεί θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας γιατί πρέπει να το υλοποιήσουμε

(Visited 1 times, 1 visits today)
By