Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Reuters: Η Ευρωζώνη αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ

Δειλά, αλλά θετικά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης σύμφωνα ανάλυση του πρακτορείου.

euro 4Ψίθυροι, διαφωνίες , επικρίσεις , σκληρά πακέτα διάσωσης και κούρεμα καταθέσεων λειτούργησαν διαλυτικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τα τελευταία τρία χρόνια που η κρίση έπληξε με σφοδρότητα  τις οικονομίες του νότου και επέφερε επιπτώσεις ακόμα και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Εντούτοις χωρίς πανηγυρισμούς οι αναλυτές βλέπουν σημάδια ανάκαμψης και ομογενοποίησης. Η Ευρωζώνη αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ, στρέφοντας την προσοχή της στις πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις και δομές, υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, παρά την «ακατάστατη» διάσωση της Κύπρου, οι αγορές παραμένουν ψύχραιμες, το πρόγραμμα διάσωσης της Ιρλανδίας βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αν και παραμένουν σε ύφεση, ελπίζουν σε βραδεία ανάκαμψη του χρόνου. Η Κυβέρνηση της Σλοβενίας διατυπώνει επί μακρόν την διάθεση και την πρόθεση να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του τραπεζικού της τομέα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι αν και το τραπεζικό σύστημα της Μάλτας είναι πολύ μεγαλύτερο από την οικονομία της χώρας, δεν έχει την ίδια δομή με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για το Λουξεμβούργο, ενώ και η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών φαίνεται να είναι αποτελεσματική.

«Με την Κύπρο πιάσαμε τον πάτο της κρίσης», εκτιμά ο Jacom Kirkegaard του think tank Peterson Institute for International Economics και συμπλήρωσε :  «Αν και μπορεί να παραμείνουμε εκεί για λίγο καιρό, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Η Κύπρος στρέφει τώρα την προσοχή στην δομική διόρθωση της ευρωζώνης, όπως είναι για παράδειγμα η τραπεζική ένωση».

By