Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Reuters: Iσπανία και Σλοβενία επικρατέστερες για «διάσωση»

Eurozone-flagsΌσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η συμφωνία της Κύπρου αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη, χθεσινή δημοσκόπηση 48 οικονομολόγων του Reuters, αναδεικνύει την Ισπανία και τη Σλοβενία ως τις επικρατέστερες υποψήφιες χώρες που θα ζητήσουν «διάσωση». Ανάμεσα στις άλλες χώρες που εκτιμάται ότι ίσως χρειαστούν «διάσωση», την Ιταλία ανέφεραν έξι οικονομολόγοι, ενώ αναφέρθηκαν χώρες όπως η Μάλτα, η Γαλλία και η Πορτογαλία, που ήδη τελεί υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού.

Οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν δανεισμό. Οι 16 κατονόμασαν την Ισπανία και ισάριθμοι τη Σλοβενία, όπου ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας προκαλεί συγκρίσεις με την Κύπρο. «Η συμφωνία της Κύπρου ώθησε την ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση σε νέο επίπεδο», σχολίασε η Λένα Κομίλεβα, διευθύντρια της G+ Economics, μιας εταιρείας ερευνών και συμβούλων στο Λονδίνο. Στη λύση η οποία επελέγη, επισήμανε η ίδια, υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς των νομισματικών διαφοροποιήσεων μέσα στην ευρωζώνη: με άλλα λόγια, το ευρώ στην Κύπρο δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ότι είναι το ίδιο νόμισμα με το ευρώ αλλού. «Αυτή είναι μια πολύ κακή συμφωνία για το μέλλον του ευρώ», εκτιμά η Κομίλεβα.

Σε ότι αφορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, οι 38 από τους 46 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι αποτελεί «αρμόζουσα κίνηση», καθώς το εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι η ανεξέλεγκτη έξοδος τεράστιων ποσοτήτων ρευστού από το νησί. Οι υπόλοιποι 8 οικονομολόγοι διαφώνησαν. Παρότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί τονίζουν ότι οι όποιοι περιορισμοί θα είναι προσωρινοί, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι δεν μοιάζουν τόσο βέβαιοι. Οι 30 από τους 46 ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν μήνες, ενώ οι 13 είπαν ότι αναμένουν να διαρκέσουν εβδομάδες. Οι τρεις είπαν ότι μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και χρόνια. «Η Ισλανδία ακόμη επιβάλλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Μπορεί να απαιτηθούν μήνες αν όχι χρόνια στην Κύπρο πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Πίτερ Φάντεν Χάουτε, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες.[space size=»30″]

By