Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ρεύμα αγοραστών για μικρά σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

Εντονη κινητικότητα στις περιοχές γύρω από το κέντρο λόγω Airbnb, ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές και Eλληνες μεγαλοεπενδυτές για τις «καλές» περιοχές, στο ναδίρ η ζήτηση στα προάστια 

Η… Airbnb δημιουργεί κινητικότητα για τα μικρά και παλιότερα σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, την ίδια στιγμή που τα πρωτοκλασάτα ακίνητα στις λεγόμενες «καλές περιοχές» του κέντρου αλλά και των νοτίων προαστίων δείχνουν να προσελκύουν Ελληνες μεγαλοεπενδυτές αλλά και ξένους αγοραστές.

Αυτά είναι τα καλά νέα για την κτηματαγορά στην Αττική, γιατί τα κακά είναι ότι η ζήτηση συνολικά σε όλα τα προάστια της Αθήνας παραμένει στο ναδίρ, με τους μεγάλους χαμένους της πτώσης των τιμών να είναι τα ανατολικά προάστια, αφού η μέση πτώση φτάνει σωρευτικά από τις αρχές της κρίσης το 46%. Στο κέντρο της Αθήνας η πτώση από τα προ κρίσης επίπεδα έως το τέλος του 2016 ξεπερνά κατά τι το 40%, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες στα βόρεια και στα νότια προάστια, με τη συνολική πτώση ως προς τις αξίες κοντά στο 37%. Στο 40% κατά μέσο όρο φτάνει η σωρευτική μείωση των τιμών στη δυτική Αθήνα, ενώ αυτό που καταγράφουν τα στελέχη της αγοράς είναι ότι τα ακίνητα που έχουν παρουσιάσει αντοχές είναι κυρίως αυτά που διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, κυρίως κοντά σε στάσεις του μετρό. Aντίθετα, στα σπίτια που έχουν χτιστεί προ του 1985 η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη – σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά το 50%. Αντίστοιχα, στις περιοχές με τις χαμηλότερες τιμές αυτή τη στιγμή στην Αθήνα συγκαταλέγεται η Κυψέλη – από 250 έως 350 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Ως προς τις λιγοστές αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται, κοινός παρονομαστής, τόσο για τις φθηνότερες όσο και τις ακριβότερες κατοικίες, είναι ότι όσοι πωλητές διαθέτουν λογαριασμούς στο εξωτερικό ζητούν εκεί την κατάθεση των χρημάτων για ευνόητους λόγους – έχουν να κάνουν με το σκηνικό της αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής επιχείρησε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να ακτινογραφήσει την αγορά ακινήτων της Αθήνας μέσα από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από μεγάλες εταιρείες του κλάδου και θυγατρικές των μεγάλων τραπεζών. Ποιες περιοχές, λοιπόν, κερδίζουν και ποιες χάνουν στην Αττική;

Ανατολικά προάστια

Είναι οι μεγάλοι χαμένοι αν ληφθεί υπόψη ότι οι μέσες μειώσεις φτάνουν στην οκταετία της κρίσης ακόμη και το 46%, ενώ τις μικρότερες απώλειες είχε η περιοχή της Αρτέμιδας – Λούτσας, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 33% στη δύσκολη περίοδο 2009-2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η θυγατρική του ομίλου της Alpha Bank, Αlpha Αστικά Ακίνητα.

Ειδικότερα, στις περιοχές όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 46% συγκαταλέγονται το Πόρτο Ράφτη, με μία μείωση τιμών στα νεόδμητα σπίτια από τα 2.667 ευρώ ανά τ.μ. το 2009 στα 1.450 ευρώ στο τέλος του 2016, η Παλλήνη από τα 2.535 ευρώ ανά τ.μ. στα 1.360 ευρώ ανά τ.μ. σήμερα, ενώ πτώση 45% σημειώνουν οι τιμές στα Γλυκά Νερά, με τις μέσες τιμές σήμερα να έχουν πέσει στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ. από 2.550 ευρώ το 2009.

By