Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Revolut: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Σουηδία τα επόμενα χρόνια

Την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει Σουηδία μέσα σε μια δεκαετία, μια χώρα δηλαδή που δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου μετρητά εξέφρασε ο Βλαντ Γιατσένκο, Chief Technology Officer (CTO) της Revolut, της βρετανικής fintech startup που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και πολλά βήματα από πλευράς των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Με την άνοδο των ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, ελπίζω και πιστεύω ότι μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα είναι δυνατή και στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο, εδώ στην Revolut δημιουργούμε ορισμένες υπηρεσίες που καθιστούν ακόμη πιο εύκολη την πραγματοποίηση ασφαλών, χωρίς μετρητά πληρωμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιανσένκο με αφορμή το λανσάρισμα της υπηρεσίας έκδοσης εικονικών καρτών μίας χρήσης, όπου τα στοιχεία της κάρτας αλλάζουν αυτόματα μετά από κάθε συναλλαγή.

Επεσήμανε μάλιστα ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» αναφέροντας πως αυτή η κοινωνία σύντομα θα αποτελέσει τον κανόνα. Το παραπάνω όπως ισχυρίζεται αποδεικνύουν και τα μέχρι τώρα στοιχεία. Σύμφωνα με τη Revolut, μόνο το 2017 εκτιμάται ότι οι  χωρίς μετρητά συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 10,5% και αντιπροσώπευαν πάνω από 522,4 δισεκατομμύρια συναλλαγές παγκοσμίως, με τους ειδικούς του κλάδουν να εκτιμούν ότι έως το 2020 το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα  725 δισ. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι μέχρι το 2025 η χρήση μετρητών θα μειωθεί μόλις στο 25%, σε σύγκριση με το αναφερόμενο 45% το 2015.

Η τάση μάλιστα όπως εξηγεί δεν είναι Ευρωπαϊκή αλλά παγκοσμια. Σε Σιγκαπούρη, Κίνα, Καναδά και άλλες χώρες το 56% όλων των συναλλαγών πραγματοποιούνται χωρίς μετρητά. Ακόμα και πολλές μικρότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Σομαλιλάνδη, υιοθετούν τη μετάβαση με κινητές πληρωμές και αυξάνονται σε περίπου 50% το 2017.

Για να γίνει αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Γιατσένκο, «οι επιχειρήσεις, και κυρίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πρέπει να προσαρμοστούν και η Ελλάδα να υιοθετήσει μια σειρά από σουηδικές ιδέες για να γίνει ηγέτης στην κοινωνία χωρίς μετρητά. «Αν η Ελλαδα φιλοδοξεί να είναι πλήρως χωρίς μετρητά, πρέπει να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να ενθαρρύνουμε τη χρήση τεχνολογιών που διευκολύνουν τέτοιου είδους συναλλαγές. Ιδέες όπως η απαγόρευση κερμάτων και τραπεζογραμματίων σε λεωφορεία και Μετρό έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και λίγο καιρό, ενώ οι περισσότεροι καταστηματάρχες πλέον δέχονται κάρτες και τηλεφωνικές πληρωμές».

Στον αντίποδα βέβαια, η ελληνική πραγματικότητα κι υποδομή στερείται αρκετά συγκρινόμενη με την Σουηδία, μια χώρα όπου το 36% του πληθυσμού ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ μετρητά ενώ το 25% των Σουηδών χρησιμοποιεί μετρητά μόνο μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή η χώρα μας διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το παραδοσιακό χρήμα ώστε η μετάβαση θα ήταν προτιμότερο να γίνει σταδιακά.

«Οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν πολύ ισχυρή συναισθηματική σχέση με τα μετρητά, ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιούν τόσο πολύ, οπότε είναι καλύτερο να κάνουμε αργά τη μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, δεν έχουν τόσο μεγάλη πρόσβαση στην ψηφιακή κοινωνία, οπότε πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε και να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή τους τη μετάβαση αντί να περάσουμε απευθείας σε μια εποχή χωρίς μετρητά».

Τέλος σημειώνει ότι στην περίπτωση της χώρας η τάση αυτή υιοθετείται σχετικά αργά. Μόνο το 39% όλων των καρτών έχουν contactless δυνατότητες ενώ μόνο το 15% των Ελλήνων (ένας δηλαδή στους οκτώ) Έλληνες αγοραστές ισχυρίζονται ότι σε μέση μέρα δεν χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά.

By