Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ryanair: Οι λόγοι που την οδήγησαν σε διακοπή του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Παράγοντες της αγοράς μιλούν στο FortuneGreece και εξηγούν τα αίτια πίσω από την απόφαση της low-cost αεροπορικής εταιρείας.

Η απόφαση της ιρλανδικών συμφερόντων Ryanair να περικόψει ένα από τα πιο πολυσύχναστα δρομολόγιά του έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία για τον τρόπο που σκέφτεται η χαμηλού κόστους αεροπορική.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως δεν ξαφνιάστηκαν από αυτή την κίνηση μιας και αρκετές φορές στο παρελθόν η διοίκηση της Ryanair, δια στόματος του επικεφαλής της Michael O’Leary, έχει πετάξει το γάντι στην ελληνική αγορά, κάθε φορά που αισθάνεται ότι θίγονται τα συμφέροντά της, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει ζητήσει ειδική μεταχείριση από το Υπουργείο Τουρισμού.

Ειδικότερα από την 1η Απριλίου 2019 παύει να εκτελείται η πιο πολυσύχναστη σύνδεση Θεσσαλονίκη-Αθήνα και αντίστροφα. Για κάποιους η ανακοίνωση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τα όσα ευτράπελα διαδραματίστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της πτήσης Λονδίνο – Θεσσαλονίκη, όπου οι επιβάτες κατέληξαν τελικά στην …Τιμισοάρα, αναγκάζοντας τη low-cost αεροπορική να ρίξει τα μούτρα της και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

«Η διακοπή του δρομολογίου είναι καθαρά θέμα οικονομικό. Η Ryanair αποφάσισε να τοποθετήσει τα αεροπλάνα της σε πιο συμφέροντες οικονομικά τουριστικούς προορισμούς. Ο ανταγωνισμός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλος και τα περιθώρια κέρδους μικρά», επισημαίνει στο Fortunegreece.com ο Γρηγόρης Τάσσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Η άποψή του είναι πως ο ιρλανδικός αερομεταφορέας μπορεί να πετύχει μεγαλύτερα κέρδη από το εξωτερικό και όχι από τα εσωτερικά δρομολόγια επί ελληνικού αέρος. «Στην περίπτωση του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι πολλές οι εταιρείες που έχουν παρουσία και το διεκδικούν με αποτέλεσμα η Ryanair να χάνει χρήματα. Ενώ όταν μιλάμε για την πτήση Δουβλίνο-Θεσσαλονίκη, όπου πετάει μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί κάλλιστα να ανεβάσει όποτε θέλει τις τιμές, αφού είναι σίγουρη ότι θα υπάρχει πληρότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για δυνατό, όπως λέει, «μπάσιμο» από μέρους της Ellinair, η οποία άδραξε την ευκαιρία να προσφέρει ακόμα πιο ελκυστικές τιμές, από τη στιγμή που έμειναν λιγότεροι αερομεταφορείς στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ενώ υπενθύμισε πως υπάρχουν έντονες φημολογίες για δραστηριοποίηση νέων παικτών, όπως η Sky Εxpress.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνου, ο οποίος τονίζει πως κάθε απώλεια τέτοιας μορφής πλήττει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

«Δεν συνδυάζουμε τη συγκεκριμένη κίνηση με άλλα γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα. Η Ryanair έχει επανειλημμένως αποδείξει πως κοιτάει το συμφέρον της. Όμως όταν χάνονται οι ενδιάμεσοι προορισμοί αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιον που θέλει να κλείσει ένα ταξίδι με μια μόνο αεροπορική».

Από την πλευρά του ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, Γενικός Διευθυντής της Discover the World, επισημαίνει πως η Ryanair ακόμη και για 50 λεπτά του ευρώ μπορεί να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας που ακολουθεί. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στα οικονομικά της στοιχεία, αφαίρεσε ένα μη συμφέρον δρομολόγιο και το αντικατέστησε με ένα νέο», αναφέρει.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο 2018 η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το συνολικό κόστος λειτουργίας κατά 1%, αύξησε τα κέρδη μετά φόρων κατά 10% (€1,45 δισ.), ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 20%.

Κινήσεις που, όπως φάνηκε, δεν απέδωσαν καρπούς, αφού εμφάνισε τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης επιβατών από το 2015, όταν η ανταγωνίστριά της, Wizz Air, ενίσχυσε τον αριθμό των επιβατών της το 2018 κατά 20%.

Για το 2019 η εταιρεία έχει ρίξει τον πήχη και έχει μειώσει κατά 12% τις προβλέψεις που αφορούν την κερδοφορία, λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων. Στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2019 έχει αυξήσει το πτητικό έργο κατά 10%, με τις πτήσεις, σε εβδομαδιαία βάση, να ανέρχονται σε 390, αριθμός που αντιστοιχεί σε 130 δρομολόγια.

By