Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαρωτικοί έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα -Έρχονται «λουκέτα»

Με μεγάλη ένταση και κατόπιν προετοιμασίας ξεκινούν και αυτή τη σεζόν οι έλεγχοι στα τουριστικά καταλύματα, σε μια δεύτερη νέα φάση μετά τους περυσινούς ελέγχους που συντελέστηκαν και φαίνεται ότι απέδωσαν θετικά φορολογικά αποτελέσματα.

Ηδη κλιμάκια στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και σχεδιάζουν εξορμήσεις με στόχο να διαπιστώσουν -όπως και πέρυσι- κατά πόσο μονάδες του τουρισμού εξαπατούν πολίτες και τελικά ενώ δηλώνουν υψηλές πληρότητες δεν δηλώνουν τα έσοδα από αυτές και φοροδιαφεύγουν.

Ηδη ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει σαφείς εντολές οι μηχανισμοί να κινηθούν γρήγορα και αντίστοιχα αποτελεσματικά με το 2016 – κι αυτό διότι από τις περυσινές πρακτικές διαπιστώθηκε ότι υπήρξε υψηλή απόδοση και τιθάσευση στρεβλών φαινομένων.

Ειδικότερα, φάνηκε ότι τα λουκέτα που μπήκαν λειτούργησαν αποτρεπτικά ως προς την εκδήλωση κι άλλων παρόμοιων φαινομένων, ενώ κόστισαν σε επίπεδο φήμης σε όσους παρανόμησαν και έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή στις τοπικές τουριστικές κοινωνίες.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι βάσει των ελέγχων που υλοποιήθηκαν το 2016 οι υποθέσεις κύριων και μη καταλυμάτων που ελέγχθηκαν για πρώτη φορά και με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει ήταν 2.123. Στελέχη δηλαδή της ΑΑΔΕ παρουσιάζονταν ως πελάτες, ρωτούσαν για τις διαθεσιμότητες ξενοδοχειακών μονάδων, όμως στην πορεία ενώ τους ενημέρωναν ότι αυτές ήταν fully booked παρουσιάζονταν διαφορές ως προς την απόδοση των φορολογικών στοιχείων. Δηλαδή απέκρυπταν έσοδα, καθώς άλλα έλεγαν τα διπλογραφικά τους στοιχεία. Και φέτος, όπως το 2016, για την εν λόγω δράση οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ βρίσκονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού, καθώς παρελήφθησαν από εκεί δύο αρχεία. Το πρώτο περιλαμβάνει κύρια καταλύματα (ξενοδοχεία) και το δεύτερο μη κύρια καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) της χώρας. Μάλιστα ήδη η ΑΑΔΕ δημιουργεί τις δικές της βάσεις δεδομένων και καταγράφει τα στοιχεία, πραγματοποιώντας ακόμη και συγκρίσεις δεδομένων και ταυτίσεις με τις αποδόσεις των επιχειρήσεων αυτών σε ΦΠΑ για να διαπιστωθούν πιθανές αποκλίσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρυσι υπήρξαν 173 υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, 174 υποθέσεις απόκλισης τζίρων άνω των 100.000 ευρώ και 93 υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος που προωθήθηκαν για περαιτέρω ελέγχους, γεγονός που οδηγεί σε νέες έρευνες.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι η υψηλού επιπέδου δουλειά που συντελέστηκε στην ΑΑΔΕ μέσα από τη μεγάλη οργανωτική προσπάθεια των στελεχών της. Δουλειά που περιλάμβανε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, διαχωρισμούς ανά κατηγορία βιβλίων, αποστολή αρχείων προς τη Διεύθυνση Ελέγχων και άλλες ενέργειες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ΑΑΔΕ ο τομέας των τουριστικών καταλυμάτων θεωρείται πρώτης προτεραιότητας, καθώς συντελείται μεγάλος όγκος οικονομικής αυθαιρεσίας με θύματα Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες, με αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στα κρατικά έσοδα, αλλά και είναι εις βάρος των πελατών. Οπως αναφέρουν πηγές από την ΑΑΔΕ, και αυτή τη χρονιά στόχος είναι να υπάρξει μεγάλο κύμα αιφνιδιαστικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια και τις τουριστικές ζώνες, ενώ οι Αρχές δεν θα διστάσουν να βάλουν ξανά λουκέτα. Ποσοτικά, επίσης, έχει τεθεί στόχος πολλαπλασιασμού των περιπτώσεων που θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά, ώστε σε κάθε γωνιά της χώρας και όπου ο τουρισμός αποτελεί μείζονα επιχειρηματική και τοπική δραστηριότητα να καταστεί σαφές ότι φαινόμενα αυθαιρεσίας θα πατάσσονται.

By