Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε ντιμπέιτ χωρίς τον Βέμπερ οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΕΕ – Ποιες οι θέσεις τους

Στο Maastricht debate που διοργανώθηκε από την ιστοσελίδα Politico συμμετείεχαν οι κορυφαίοι υποψήφιοι των κομμάτων ενόψει των Ευρωεκλογών με τονΜάνφρεντ Βέμπερ να απουσιάζει.

Στο τραπέζι έκατσαν οι Φρανς Τίμερμανς -επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Μπας Έικχουτ των Πράσινων, Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελεύθερων, Βιολέτα Τόμιτς της Αριστεράς και Γιαν Ζαχράντιλ – Τσέχος ευρωβουλευτής και επικεφαλής υποψήφιος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Politico συζητήθηκε και η θέση του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, οπότε και σημειώθηκε πως ακόμα και ως πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα είχε τη δύναμη να προχωρήσει χωρίς μια ομόφωνη απόφαση. Επισημάνθηκε πως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Μάλτα επιβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Όσον αφορά τις θέσεις που παρουσίασαν οι υποψήφιοι, ο Φρανς Τίμερμανς (επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών) υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να ρυθμίσει και να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και να εξασφαλίσει ότι πολίτες θα διατηρούν την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των δεδομένων τους. Τόνισε πως θα αναλάβει προσωπικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να υλοποιήσει τους 17 στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους και να καταστήσει την Ευρώπη «μη εξαρτώμενη από τον άνθρακα» μέχρι το 2050. Αναφορικά με τους μισθούς ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος μισθός σε όλη την ΕΕ που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 60% του μέσου μισθού. Τόνισε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να υπερασπιστεί την πολυμερή τάξη έναντι των επιθέσεων από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Μπας Έικχουτ των Πράσινων επιτέθηκε στους Φιλελεύθερους κατηγορώντας τους ότι δέχθηκαν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ παρά την αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος τόνισε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα διασφαλίσει πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, πράγμα το οποίο σημαίνει επενδύσεις σε νέες θέσεις εργασίας, σε νέα οικονομία σε κάθε τομέα καθώς και ότι η Κομισιόν θα πρέπει «επιτέλους να αναλάβει δράση» για βιώσιμους στόχους για την ανάπτυξη και για το κλίμα. Επιπλέον, τόνισε πως «αυτό που είναι σημαντικότερο για την ασφάλεια είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία» και προσέθεσε: «Συχνά, οι τρομοκρατικές δράσεις είναι γνωστές αλλά δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας διότι οι τρομοκράτες κινούνται διασυνοριακά».

«Χρειαζόμαστε νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την τεχνολογία και τις χρειαζόμαστε περισσότερο τώρα. Ένα μήνυμα προκύπτει και αυτό είναι ότι η ΕΕ είναι πιθανό να πρέπει να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να περιορίσει τις υπερβολές των υποστηρικτών του Facebook, της Google και του Amazon. Όλοι οι υποψήφιοι λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο. Αλλά αυτό που δεν μπορούν να πουν είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να βασίζονται (και να αρέσκονται) στις ψηφιακές υπηρεσίες που τώρα επιπλήττουν» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα Wikileaks, δήλωσε: «Είναι ήρωες επειδή παρέχουν διαφάνεια. Δεν θα πρέπει να είναι οι πολιτικοί εκείνοι που θα αποφασίσουν τι είναι τα fake news, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρίες τεχνολογίας».

Ο Γιαν Ζαχράντιλ – επικεφαλής υποψήφιος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη- ανέφερε πως θα πρέπει «να σταματήσει η καύση άνθρακα» και δήλωσε πως πολιτικοί από τις ανατολικές χώρες της ΕΕ είναι εδώ και καιρό σκεπτικοί για μερικούς από τους κλιματικούς στόχους εξαιτίας ανησυχιών για τις επιτόπιες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τον άνθρακα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κοινωνική ένταση στη Γαλλία είναι αποτέλεσμα των φόρων στα καύσιμα και κάλεσε την Ε.Ε. να αποφύγει μη ρεαλιστικούς στόχους. Ο ίδιος τόνισε πως ο ελάχιστος μισθός στη χώρα του είναι 500 ευρώ και ότι οι οικονομίες ανά την ευρωζώνη συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά ανομοιογενείς, προσθέτοντας πως η Κομισιόν πρέπει να διαμορφώσει «όρους» για οικονομική ανάπτυξη ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τσεχίας στον εργατικό της κώδικα.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της φορολόγησης των ψηφιακών εταιρειών, απάντησε ότι «δεν έχει υπόψη του ανώτερο ή κατώτερο όριο. Η φορολόγηση δεν αποτελεί ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να στραφεί σε κράτη. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να εξαρτάται από συνεισφορές των κρατών-μελών και οι εταιρείες θα πρέπει να φορολογούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι από την ΕΕ. Έζησα σε καθεστώς κομμουνισμού τα πρώτα 26 χρόνια της ζωής μου και είχα εκτεθεί σε fake news από τη Ρωσία, αλλά ξέραμε ότι μας έλεγαν ψέματα. Πιστεύω στην κοινή λογική σας και ότι είστε ικανοί να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ fake news και πραγματικότητας».

Η Βιολέτα Τόμιτς -κορυφαία υποψήφια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- αναφέρθηκε στην οικονομική κρίσης λέγοντας: «Για τους τραπεζίτες και τους μετόχους στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο, η τελευταία οικονομική κρίση αποτελεί μακρινή ανάμνηση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για πολλές ευρωπαϊκές οικογένειες». Κατηγόρησε επίσης τις Βρυξέλλες ότι προέταξε τα συμφέροντα των τραπεζών και των εταιρειών πάνω από τα συμφέροντα των ανθρώπων. Τόνισε πως δεν συμφωνεί με τους νεοφιλελεύθερους, πως είναι εφικτή μια περιβαλλοντολογική μεταστροφή στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. «Η ακραία φτώχεια είναι πρόβλημα και γι” αυτό πολλοί Ευρωπαίοι φεύγουν από τις χώρες τους. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να οικοδομήσουν την κοινωνία τους ώστε να διαβιούν με ασφάλεια εκεί» είπε σε άλλο σημείο.
Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να καταργήσουμε όλους τους φορολογικούς παραδείσους για τις επιχειρήσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται «δίκαιη φορολόγηση για όλους», ιδιαίτερα αφότου αυτή θα είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς τους».

Ο Γκι Φερχόφσταντ (υποψήφιος Φιλελευθέρων) τόνισε ότι οι Φιλελεύθεροι συμφωνούν με τους υπόλοιπους για να τεθεί η βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και επανέλαβε πως για τη φιλελεύθερη ομάδα του «είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η Συμφωνία των Παρισίων στις εμπορικές συμφωνίες και να δημιουργηθούν Ευρωπαίοι πρωταθλητές στη βιωσιμότητα», για παράδειγμα στις κατηγορίες των μπαταριών και της μαζικής μεταφοράς. Χαρακτήρισε τον φόρο καυσίμων στη Γαλλία ως «καταστροφή» που οδήγησε στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ενώ υπερασπίστηκε τον Γάλλο πρόεδρο τονίζοντας πως «αναγνώρισε το λάθος του, ότι ήθελε να προχωρήσει πολύ γρήγορα». Επίσης, υποστήριξε ένα «ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να είναι το ίδιο» σε ολόκληρη την ΕΕ. Παράλληλα, τόνισε πως η πρώτη του κίνηση θα είναι η καταπολέμηση της έλλειψης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής υπογραμμίζοντας πως τα κράτη-μέλη δεν είναι πρόθυμα να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτό το ζήτημα, ενώ το σύστημα του Δουβλίνου συνεχίζει να είναι μπλοκαρισμένο.
Κατά τον ίδιον, η έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ενισχύει τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές. Απηύθυνε έκκληση στους νέους «να κατανοήσουν ότι ο αυριανός κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός από τον σημερινό», παραπέμποντας στην «αυτοκρατορία της Κίνας». «Αυτός θα είναι ένας κόσμος στον οποίο τα πρότυπά μας, οι αξίες μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη και χρειαζόμαστε μια νέα δύναμη, μια κεντρώα φιλοευρωπαϊκή δύναμη που βρίσκεται λίγο μακριά από τα σημερινά ευρωπαϊκά κυρίαρχα κόμματα» σημείωσε. Όπως κατέληξε ο ίδιος, «μια νέα Ευρώπη και έναν νέο κόσμο».

Επικρίνοντας τον Μάνφρεντ Βέμπερ για τη μη συμμετοχή του και τη στάση του ΕΛΚ που κυριαρχεί για καιρό στην πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι «το ΕΛΚ είναι τόσο κουρασμένο που δεν βρίσκονται απόψε στη σκηνή». Σχετικά με τη νομοθεσία του Ίντερνετ ανέφερε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της σύστημα και να έχει επιτέλους μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ώστε να μην χρειάζεται 28. […] Είναι «οκ» η επιβολή προστίμων στους τεχνολογικούς γίγαντες, αλλά «δεν ακούν»», και κατηγόρησε το Facebook ότι παρεμποδίζει μια πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία. «Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δική της εκδοχή του Facebook. Ο αλγόριθμος του Facebook θα πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο δυνατό. Η ΕΕ θα πρέπει να βρει έναν πιο επιθετικό τρόπο αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και να θέτει ευρωπαϊκές προδιαγραφές στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ, όπως και στο να επενδύει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες… όπως οι μπαταρίες».

Ερωτώμενοι για το αν στηρίζουν τους φοιτητές απεργούς για το κλίμα, όλοι οι υποψήφιοι εκτός του Γιαν Ζαχράντιλ σήκωσαν θετικά το χέρι τους.

By