Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σερβία: Επείγουσα έκθεση για την συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Η τραγωδία έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα

helicopter-serbia

Επείγουσα και πλήρη έκθεση για το τραγικό δυστύχημα, τη συντριβή στρατιωτικού μεταγωγικού ελικοπτέρου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας από τον υπουργό Άμυνας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Λιούμπισα Ντίκοβιτς.

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι η τραγωδία συγκλονίζει τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή και ότι πρέπει να διαλευκανθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Στρατιωτικό ελικόπτερο M-17, που εκτελούσε ιατρική αποστολή, μεταφέροντας άρρωστο μωρό για θεραπεία στο Βελιγράδι, συνετρίβη το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τη ζωή τους έχασαν τέσσερα μέλη του πληρώματος του στρατιωτικού ελικοπτέρου, οι Ομέρ Μέχιτς, Μίλοβαν Τζούκαριτς, Νεμπόισα Τράγιτς και Ίβαν Μιλαντίνοβιτς, ο γιατρός Τζεβάντ Λιάγιτς, ο αναισθησιολόγος Μίροσλαβ Βεσελίνοβιτς και το μωρό της οικογένειας Αντέμοβιτς από την πόλη Νόβι Πάζαρ.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου έσπευσε να διασώσει το μωρό που βρισκόταν σε ασθενοφόρο που είχε αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης στον αυτοκινητόδρομο Ίμπαρ στη Ράσκα.

«Μία ανθρώπινη, υπέροχη πράξη μετατράπηκε σε τραγωδία που συγκλόνισε τη Σερβία βαθιά» δήλωσε ο Τόμισλαβ Νίκολιτς χθες, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Μόνον η αλήθεια και η παρουσίαση των δεδομένων μπορεί να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία και να διαφυλάξει την αξιοπιστία ενός θεσμού, που απολαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών της Σερβίας, τόνισε ο κ. Νίκολιτς.

Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας, Ζλάτιμπορ Λόντσαρ δήλωσε σήμερα στον κρατικό σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS, ότι το ελικόπτερο του στρατού της Σερβίας ξεκίνησε από το Βελιγράδι, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του μωρού που μετέφερε και το οποίο έπρεπε να νοσηλευθεί σε μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι θεράποντες ιατροί εκτίμησαν ότι δεν υπήρχε χρόνος και ότι κινδύνευε η ζωή του παιδιού, αν μεταφερόταν οδικώς, μέσω του της ορεινής περιοχής Κοπαόνικ.

«Εμείς οργανώσαμε, όταν οι αρμόδιοι συμφώνησαν, πού θα γίνει η προσγείωση να περιμένουν ιατρική ομάδα και ασθενοφόρο. Αν θα ήταν η Νις, το Κραγκούγεβατς ή το Βελιγράδι ήταν απόφαση που εξαρτήθηκε από πολλούς παράγοντες.

Το νεογνό ήταν πέντε ημερών και η ζωή του ήταν σε κίνδυνο, έπρεπε να νοσηλευθεί σε μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα, με τις κατάλληλες συνθήκες και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό» υπογράμμισε ο κ. Λόντσαρ.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε σε στρατόπεδο στη Ράσκα, όπου είχε μεταφερθεί το μωρό σε θερμοκοιτίδα, συνοδεία γιατρών, τους παρέλαβε και θα προσγειωνόταν στο Βελιγράδι για να νοσηλευθεί το βρέφος στο Ινστιτούτο για τη Μητέρα και το Παιδί.

Η οικογένεια Αντέμοβιτς απέστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των γιατρών και των πιλότων του σερβικού στρατού, υπογραμμίζοντας ότι φέρθηκαν ηρωικά.

Με απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας χθες ήταν Ημέρα Πένθους στη χώρα, ενώ στην πόλη Νόβι Πάζαρ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

By