Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕΤΕ: Από τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού

Στο τελευταίο τετράμηνο του 2020 εναποθέτει τις ελπίδες του ο ελληνικός τουριστικός κλάδος προκειμένου να περιορίσει τις σημαντικές απώλειες σε έσοδα με τις οποίες πρόκειται να κλείσει η φετινή τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για «επανεκκίνηση» στο γ’ τρίμηνο της χρονιάς ώστε από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει προσπάθεια ανάκτησης των μέχρι τότε απωλειών.

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι τα έσοδα κατά το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα και ανήλθαν περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ, αλλά αυτό το ποσό απέχει πολύ από τα 18 δισ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

«Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το τι θα μπορεί να προστεθεί ώστε να σας πω ποιες θα είναι οι απώλειες αλλά θα είναι μεγάλες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής online τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Ρέτσος έκανε αρκετές φορές λόγο για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις όποιες προβλέψεις, ενώ γενικότερα υποστήριξε ότι μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Ρέτσος έκανε αρκετά αναφορά στο θέμα του voucher, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, και θα δίνει τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις αντί να επιστρέφουν χρήματα στους καταναλωτές να τους δίνουν ένα voucher, ισόποσης ή μεγαλύτερης αξίας με ισχύ για 18 μήνες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε ότι το voucher δεν καλύπτει το 100% των περιπτώσεων αλλά αν λειτουργήσει μπορεί να δώσει μία σημαντική ανάσα ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ρευστότητα αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την «επόμενη μέρα» τον ελληνικό τουρισμό. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας συντονισμένα να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουν διατεθεί και να δούμε και νέα» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Ερωτώμενος για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για ένα ποσό μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ, τονίζοντας, όμως, ότι αυτή η εκτίμηση είναι περισσότερο διαισθητική αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε αρκετά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλους τους τομείς που επηρεάζουν το τουριστικό πακέτο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των μεταφορών, προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστικό, ιδίως ενόψει του 2021, οπότε αναμένεται να υπάρξει θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού παγκοσμίως. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναστολής του τέλους διανομής, κάτι που θα ωφελήσει περισσότερο τους πελάτες.

Για τη φετινή χρονιά, ο εσωτερικός τουρισμός αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, αλλά είναι γνωστό ότι τα έσοδα από αυτό το κομμάτι αντιστοιχούν περίπου στο 10% ετησίως.

Αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν μία τονωτική ένεση για τις τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να ξεπεράσουν τη δύσκολη χρονιά γι’ αυτό και ο κ. Ρέτσος τάχθηκε υπέρ των μέτρων ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού.

Επίσης, ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι θα πρέπει, όσον αφορά το 2020, να υπάρξει στόχευση για προσέλκυση τουριστών από χώρες με τις οποίες έχουν καλές σχέσεις και έχουν δείξει ότι έχουν αντιμετωπίσει αρκετά καλά την εξάπλωση της πανδημίας.

Τέτοιες χώρες είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος και γενικότερα τα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως και οι χώρες των Βαλκανίων. «Μην ξεχνάτε ότι οι οδικές αφίξεις ανέρχονται ετησίως σε πάνω από 10 εκατ. και το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από εκεί».

Όσον αφορά τις χώρες από όπου προέρχεται ο βασικός όγκος των τουριστών, οι περισσότερες εξ αυτών, όπως είναι, για παράδειγμα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο οπότε είναι αρκετά δύσκολο να έχουμε τουρίστες από εκεί.

Σημαντικός παράγοντας θα είναι σίγουρα η ψυχολογία που θα υπάρχει, όπως και το τι είδους μέτρα θα έχουμε λάβει ως χώρα αναφορικά με το από ποια κράτη θα δεχόμαστε τουρίστες. Πρακτικά, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούμε να έχουμε τουρίστες από αρκετές χώρες όπου έχουν ακολουθήσει διαφορετική πρακτική όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By