Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020

ΣΕΒ: Συνάντηση κορυφής Προέδρων της BUSINESSEUROPE

Με κοινή δήλωση οι Πρόεδροι της BUSINESSEUROPE κάλεσαν το Eurogroup να ενισχύσει έμπρακτα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον

sevA

Με ισχυρή παρέμβαση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Θεόδωρο Φέσσα και τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής των Προέδρων της BUSINESSEUROPE, στη Ρίγα της Λετονίας, την Παρασκευή (24.4.2015).

Η φετινή συνάντηση των εκπροσώπων της κορυφαίας Ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης είχε έντονο ελληνικό αποτύπωμα, αφού σε κοινή τους δήλωση οι Πρόεδροι της BUSINESSEUROPE κάλεσαν τους συμμετέχοντες στο Eurogroup να ενισχύσουν έμπρακτα το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία με την Ελλάδα, στηρίζοντας τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της χώρας. Παράλληλα και με βάση τις θετικές εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί από την Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία πιέζουν να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς με στόχο να δημιουργηθεί ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προωθήσει τις επενδύσεις και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για οικονομική σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Μιλώντας στη συνάντηση της BUSINESSEUROPE, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, αφού επισήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον αβεβαιότητας και προκλήσεων, τόνισε ότι για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο το μέλλον μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια ισχυρή και δυνατή Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμη η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών καθώς μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και εν τέλει την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο κ. Φέσσας εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η χώρα μας έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να γίνει «η Φλώριδα και η Καλιφόρνια μαζί της ευρωπαϊκής Ηπείρου», αξιοποιώντας το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της και την προικισμένη γεωγραφική της θέση. Δήλωσε, τέλος, αισιόδοξος ότι μια άμεση συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας θα προσδώσει την αναγκαία ώθηση για να φύγουμε μπροστά προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Στην παρέμβαση του ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ και Αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η προσήλωση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ και η αναγνώριση των υποχρεώσεων από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει δεν αμφισβητείται. Η αναθεώρησή τους, όμως, έχει σήμερα καταστεί αντικειμενικά επιβεβλημένη. Αυτό το λογικό αίτημα δύο διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων έπεσε στο κενό». Σε άλλο σημείο παρατήρησε ότι τώρα που η Ευρώπη έφτιαξε την υποδομή για να βάλει την κρίση οριστικά πίσω της, τώρα που η Ευρώπη μπορεί να οραματιστεί και να πραγματοποιήσει την επόμενη φάση της εξέλιξης της, δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξουν αντιλήψεις που θα θυσιάσουν την Ελλάδα ως Ιφιγένεια, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου για όλη την Ευρώπη. «Επειδή πιστεύω στην Ευρώπη και πιστεύω στη χώρα μου και τις ικανότητες της, θεωρώ ότι μια συμφωνία σήμερα είναι απολύτως εφικτή. Και θα γίνει πράξη όσο πιο γρήγορα οι δύο πλευρές επικεντρωθούν στα πολλά υπάρχοντα σημεία σύγκλισης».