Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019

Σφοδρές συγκρούσεις για το ασφαλιστικό στη Βουλή

Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους

tsipras mitso

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η ένταση στη Βουλή κατά την διάρκεια της πρώτης συζήτησης επί του ασφαλιστικού στη Βουλή.

Η «παρθενική» εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η σύγκρουσή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκλεψε την παράσταση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε το «βάπτισμα» του πυρός, με ρυθμούς… ροκ, εξαπολύοντας κατά πρόσωπο επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τόσο με ιδεολογικά επιχειρήματα, όσο και με χτυπήματα για πρακτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Από τον ράπερ γραμματέα της Νεολαίας και τους διορισμούς μέχρι ειρωνικές αναφορές στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο – παραφράζοντας την φράση «it’s economy stupid» – είπε «It’s tha IMF, Euclides» για να υπενθυμίσει ότι ζήτησε δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διάβασε από το βήμα την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσακαλώτος στο ΔΝΤ, τον Ιούλιο, στην οποία ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανυπομονεί να συνεχιστεί η συνεργασία με το Ταμείο. Μάλιστα, αν και ο κ. Μητσοτάκης διάβασε την πρωτότυπη επιστολή στα αγγλικά, αλλά τη μετέφρασε στη συνέχεια έπειτα από αίτημα του Νίκου Βούτση για να καταγραφεί στα πρακτικά, έριξε το καρφί του προς τον υπουργό Οικονομικών, στα αγγλικά. «It’s the IMF Eukleidis» (Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη), του είπε.

«Για το ΔΝΤ να επισημάνω την αμφισημία σας, για τη σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ. Θυμίζω, κ. Τσακαλώτο, την επιστολή που στείλατε στο ΔΝΤ με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2015. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το Ταμείο.

Όπως θα λέγαμε και στα αγγλικά, γιατί είστε αγγλομαθής, its the IMF Εukleidis. Βέβαια μας είπατε κ. Τσίπρα ότι δεν θέλετε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να ανακαλέσετε τελικά και να επιβεβαιώσετε αυτό που εσείς έχετε υπογράψει, ότι προφανώς θα συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κάνατε μία προσπάθεια να με ταυτίσετε με το ΔΝΤ και τους δανειστές. Σας απαντώ ευθέως ότι με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ήταν αχρείαστο, εσείς μας το φορέσατε και δεσμεύσατε τη χώρα για 3 χρόνια ακόμη.

Μου έκανε εντύπωση ότι επιμείνατε τόσο πολύ στις εξαιρετικές αποδόσεις της οικονομίας το 2015. Πρέπει να είναι το συντομότερο ανέκδοτο που ακούστηκε στην αίθουσα σήμερα. Τα φορολογικά έσοδα το 2015 ήταν 750 εκατ. κάτω από το 2014 και αυτό με πρόσθετα φορολογικά μέτρα 1 δισ. ευρώ. Πού την βλέπετε ακριβώς την επιτυχία; Θρίαμβος είναι αυτό ή να μιλήσουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που αυξήθηκαν 65% σε ένα χρόνο; Και αυτό θρίαμβος είναι; Δεν θα μιλήσω αναλυτικά σήμερα για την υπερήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου. Θα έρθει και η ώρα αυτής της συζήτησης, που θα πρέπει να απαντήσετε τι γνωρίζατε απο αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης και αυτά που διαρρέουν άλλοι υπουργοί σας. Μην νομίζετε ότι θα μείνουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα.

Μου είπατε, στην ομιλία σας πριν από 2 ημέρες, να διαλέξω αν είμαι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. Δεν είμαι με κανένα από τα δύο. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ, μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ.

Έχω διακρίνει στις τελευταίες τοποθετήσεις σας, το αποφύγατε σήμερα, ότι με κατηγορείτε ότι εγώ εκλέγομαι στα βόρεια προάστια, εννοώντας ότι έχω ταξική προτίμηση στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Είμαι 5 φορές εκλεγμένος στη Β” Αθηνών, τις 3 φορές πρώτος. Και η Β΄Αθηνών δεν είναι μόνο η Κηφισιά, αλλά είναι και το Περιστέρι, η Αγία Βαρβάρα, το Ίλιον, το Μοσχάτο. Να σας θυμίσω ότι εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ με 170.000 ψήφους σε ανοιχτή, δημοκρατική εκλογή. Αν δεν είχατε κάνει προσωπική αναφορά, δεν θα με αναγκάζετε να θυμίσω ότι στα 33 σας πήρατε δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεχτήκατε από συνέδριο 800 ατόμων.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος λέει την πραγματικότητα, οι επικουρικές συντάξεις πρέπει να καλύπτονται από εισφορές. Αυτή είναι η απόλυτη δικαιοσύνη και διαφάνεια, ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι επόμενες γενιές θα πάρουν επικουρικές.

Εσείς που κόπτεστε τόσο, δεν τις έχετε κόψει ήδη 6%; Μήπως ο κ. Φλαμπουράρης δεν μίλησε δημόσια για μείωση επικουρικών κατά 20%; Και αυτή η ρήτρα βιωσιμότητας θα μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι; Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Ναι, επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές γιατί είναι δίκαιο και σωστό μέτρο.

Να είναι πιο προσεκτικοί οι συνεργάτες σας
Είπατε για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τι προβλέπαμε εμείς στο μεσοπρόθεσμο του 2015-2018. Είπατε ότι εμείς προβλέπαμε επιχορήγηση 9,6 δισ. ενώ εσείς περίπου 10 δισ. ευρώ. Φοβάμαι διαβάσατε τη λάθος στήλη, αναφερθήκατε στο βασικό και όχι το μεσοπρόθεσμο που έλεγε 11,1 δισ. ευρώ. Θα συνιστούσα στους συνεργάτες σας να είναι πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά.

Μιλήσατε κ. Κατρούγκαλε- και πραγματικά με προβληματίσατε εσείς- για τις επαναπροσλήψεις. Δεν θα έπρεπε να μιλάτε εσείς, ακόμη δεν έχετε δώσει απαντήσεις για τα ιδιωτικά συμφωνητικά με το 12%, άρα θα έπρεπε να είστε λίγο πιο προσεκτικός.

Μιλήσατε για τα νοσοκομεία και την περιβόητη επιτροπή αξιολόγησης η οποία δήθεν έκανε αντικειμενική ανάλυση των προσόντων διοικητών. Απορία. Γιατί διώχθηκαν διοικητές που πέρασαν από την αξιολόγηση; Είναι μυστήριο. Είναι σαφές ότι επιδιώξατε κομματική εκκαθάριση στα νοσοκομεία.

Καταλαβαίνω ότι συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα σας ενοχλεί πολύ. Και εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια δεν το έκρυψα και τολμώ να πω ότι ήμουν από αυτούς που δημόσια, πριν γίνω υπουργός, είχα ασκήσει κριτική στη λογική ποσοστώσεων. Όταν κάνετε τα ίδια και χειρότερα, μην επικαλείστε ηθικό πλεονέκτημα.

Για να μοιράσεις τον πλούτο, πρέπει να τον δημιουργήσεις. Κι αν περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο με τις νεομαρξιστικές του απόψεις να δημιουργήσει πλούτο, φοβάμαι ότι θα περιμένω πολύ.

Έριξε το γάντι εξ΄αρχής στον Τσίπρα

Το γάντι πέταξε από την αρχή ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις Τσίπρα περί μη βιώσιμου ασφαλιστικού, διερωτήθηκε: «Αυτά δεν τα ξέρατε όταν υποσχόσασταν 13η σύνταξη;». Υποστήριξε δε ότι «το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Και μετά ήρθατε εσείς» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτύχατε, μας πάτε σε εποχές διχασμού».

Τόνισε με έμφαση ότι «είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» καθώς οδήγησε την χώρα στα όρια εξόδου από την ευρωζώνη έκλεισε τις τράπεζες και αύξησε την ανεργία. «Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν είσαστε στην κυβέρνηση. Κοροϊδέψατε τους πολίτες» είπε και πρόσθεσε: «Εσείς εκπροσωπείτε την στασιμότητα, εμείς τις μεταρρυθμίσεις. Ναι είναι δύσκολες, αλλά με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Απέναντι στον λαϊκισμό».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στρέφει την μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης και δηλητηριάζει την κοινωνία με ταξικό μίσος. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε μια φράση του Τάσου Γιαννίτση: «Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε λάθη της ΝΔ λέγοντας πως «η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, (σ.σ. στον νόμο Γιαννίτση) αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά. Εχουμε αναγνωρίσει τα λάθη και τις παραλείψεις μας πάντως». Αναγνώρισε δε πως «με συλλογικές ευθύνες διαμορφώθηκε ένα σύστημα στρεβλό» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το συνομολογήσατε κι εσείς με το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε. Δεν είχε τεθεί ποτέ το ζήτημα για μείωση συντάξεων από την τρόικα το 2014. Αυτό υπογράψατε». Για το ασφαλιστικό είπε πως «οδηγεί σε πόλεμο γενεών, είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο, είναι ένα αποσπασματικό μπάλωμα».

Ξέρω ότι θέλετε κ. Τσίπρα να μετατρέψετε την Ελλάδα σε χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να εκφράζει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής.

Οι δραματικοί τόνοι Τσίπρα

Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός – χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και αν δεν ληφθούν μέτρα θα καταρρεύσει και το κράτος δεν θα μπορεί να δίνει συντάξεις.

«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των ταμείων και μη πληρωμή των συντάξεων» επεσήμανε αρκετές φορές ο Πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν την ζητούν οι δανειστές: «Αυτοί ζητούν μείωση κατά 1% του ΑΕΠ» είπε και πρόσθεσε: «Συζητάμε το θέμα γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ολόκληρη την ευθύνη για την κατάσταση στο ασφαλιστικό σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην ταυτίζεται με το ΔΝΤ, οι πιέσεις του οποίου οδηγούν σε νέα μείωση των συντάξεων.

«Μας λέτε ότι το ασφαλιστικό σύστημα -εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά- έγινε μη βιώσιμο από πέρυσι τον Ιανουάριο. Το ασφαλιστικό σύστημα έγινε μη βιώσιμο στους 7 μήνες; Συνεχίστε να το λέτε σε εμάς κάνει καλό. Μας λέτε ότι ένα χρόνο πριν όταν κάνατε εσείς διαπραγμάτευση δεν απαιτούνταν αλλαγές στο ασφαλιστικό και πως οι θεσμοί δεν σας πίεζαν για περικοπές. Πως οι περικοπές 1% είναι λόγο της κακής μας πολιτικής. Να σας θυμίσω για να σταματήσουν τα αστεία επιχειρήματα τι ψηφίσατε στο μεσοπρόθεσμο 2014 – 2018; …. Εκεί αναφερόταν ρητά προοδευτική μείωση από συντάξεις κύριες και επικουρικές όλων των συνταξιούχων. Αυτό αρκεί για να αποκαλύψει το μέγεθος της απάτης και υποκρισίας σας».

Δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις κάνοντας λόγο για «κόκκινες» γραμμές στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Εστειλε και μήνυμα στους αγρότες, τους οποίους επίσης κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο ενώ υποσχέθηκε ότι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότη θα γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της δευτερολογίας του αφιερώθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού σημείωσε ότι τους χωρίζει «ιδεολογική άβυσσος» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έχει προτάσεις και επιχείρησε να πλήξει και την μεταρρυθμιστική φήμη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είστε γιαλαντζί-μεταρρυθμιστής» είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. «Επειδή ήταν η παρθενική σας ομιλία, σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ κ.Μητσοτάκη. Επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος σε όσα είπατε πριν».

Στην τριτολογία του ο Πρωθυπουργός συνόψισε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Όπως είπε ήταν χρήσιμη η συζήτηση γιατί ανέδειξε το πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων είπε:

  • Είναι ένα μείζον κοινωνικό θέμα
  • Η βιωσιμότητα απασχολεί όλους τους Ελληνες, συζητήθηκε ανοικτά και κατατέθηκαν προτάσεις
  • Πήραμε την ευθύνη να καταθέσουμε μια πρόταση ανοικτά όχι σε κλειστά δωμάτια με τους θεσμούς όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις.
  • Είμαστε ανοικτοί σε ένα κοινωνικό διάλογο.
  • Ήταν χρήσιμη γιατί κατέδειξε το πρόβλημα. Ενα πρόβλημα που θα σκάσει στα χέρια όποιου και αν κυβερνά τα επόμενα χρόνια
  • Υπήρξε μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα, αλλά και διαφορές.
  • Θέλουμε να πάμε σε αναδιανεμητικό και όχι ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να μοιράζουμε τα βάρη. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης, της λογικής που λέει ότι θα επιβιώσουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.
  • Οι εισφορές να είναι ανάλογες με το πραγματικό εισόδημα.
  • Θέλουμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, στην ΟΚΕ με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς, τους αγρότες. Θέλουμε όμως διάλογο πάνω σε πραγματικές βάσεις. Χρειάζονται λύσεις που θα αποτρέψουν και νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.
  • Η μάχη εκτός βουλής μεταξύ Μαξίμου-Συγγρού

Η μάχη εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη μεταφέρθηκε και εκτός, με διαρροές από Μαξίμου και με απαντήσεις από τη Συγγρού.

Αίσθηση προκάλεσε η διοχέτευση από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, non paper με το οποίο έσπευδαν, πριν καν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και υπάρξουν οι δευτερολογίες, να επικρίνουν τον πρόεδρο της ΝΔ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απουσία προτάσεων και επαναφορά ακόμα πιο σκληρής γραμμής από το mail Χαρδούβελη.

By