Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Συνάντηση Καμμένου – Ομήρου στην Κύπρο

Πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο

kammenos1

Με τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, συναντήθηκε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι εκατέρωθεν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα υπουργό, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο και την Ελλάδα και στους κοινούς αγώνες που καλούνται διαρκώς να δώσουν τα δύο κράτη, για την αντιμετώπιση των ακατάπαυστων προκλήσεων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Ομήρου σημείωσε την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής για αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων που δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευρύτερα.

Από την μεριά του, ο κ. Καμμένος επαναβεβαίωσε τους άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών και αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αλλαγή δεδομένων για την Τουρκία, «η προκλητική στάση της οποίας βρίσκει ολοένα και λιγότερους υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή».

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, ακόμη, στη μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας, σημειώνοντας πως αν αυτή κερδηθεί, θα πρόκειται για νίκη που θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και την Ευρώπη στο σύνολό της.

Ομήρου και Καμμένος αντάλλαξαν ακόμα απόψεις για τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω συντονισμού δράσεων, μεταξύ άλλων, με την ανταλλαγή επισκέψεων και με την από κοινού συνεργασία των δύο κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων.

By