Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σουλτς: «Η Ε.Ε. θέλει ταχύτατη ολοκλήρωση της εξόδου της Βρετανίας»

Τι δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

soults

Το γρηγορότερο δυνατό θέλει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση την έξοδο της Βρετανίας να ολοκληρώνεται και μελετά ακόμα κι αν είναι εφικτό να επιταχύνει την ενεργοποίηση του σχετικού Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Αυτό δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιθυμία του βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον να μεταθέσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων έως τη διαδοχή του, που θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, δεν είναι αρεστή στις Βρυξέλλες.

«Έχω αμφιβολίες για το αν η απόφαση βρίσκεται μόνο στα χέρια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη μονομερή δήλωση του κ. Κάμερον ότι θέλουν να περιμένουν έως τον Οκτώβριο, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι η τελευταία κουβέντα», είπε ο κ. Σουλτς.

Τόνισε πως η αβεβαιότητα είναι το «αντίθετο» από αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε. μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας αιχμηρά ότι είναι δύσκολο για την Ευρώπη να δεχτεί ότι «ολόκληρη η ήπειρος γίνεται όμηρος εξαιτίας ενός εσωτερικού καυγά στο Συντηρητικό Κόμμα».

Το μήνυμα Σουλτς, που απηχεί το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν νωρίτερα οι τέσσερις θεσμικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά απευθύνεται σε ολόκληρο το βρετανικό πολιτικό στερέωμα και φανερώνει τη βούληση των Βρυξελλών να κλείσουν άμεσα το «διαζύγιο» με το Λονδίνο.

Πέραν του κ. Κάμερον, παραλήπτης του μηνύματος Σουλτς φαίνεται να είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επίδοξος πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας του Brexit. Μιλώντας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κάλπης, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία βιασύνη στις προετοιμασίες για την έξοδο από την Ε.Ε.

Βάσει του επίμαχου Άρθρου 50 – που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν – η διαδικασία εξόδου μίας χώρας από την Ε.Ε. μπορεί να διαρκέσει ως και δύο χρόνια. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης μόνο αν δοθεί ομόφωνη έγκριση από τα 27 κράτη-μέλη.

By