Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Σουλτς: Η Τουρκία το «κλειδί» για την αντιμετώπιση προσφυγικής κρίσης

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και να συμμετάσχουν στο σύστημα κατανομής των προσφύγων

soults2

Την Τουρκία χαρακτήρισε ως την χώρα κλειδί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο Γερμανός πολιτικός υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να συνεργαστούν με την Άγκυρα, ενώ τάχθηκε υπέρ της παροχής – ως αντάλλαγμα – οικονομικής βοήθειας, χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας και χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας».

Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και να συμμετάσχουν στο σύστημα κατανομής των προσφύγων.

Σχετικά με τη συνθήκη του «Δουβλίνου», ο Σουλτς υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς «χρειαζόμαστε στην Ευρώπη κοινούς κανόνες, οι οποίοι θα ανοίγουν τον δρόμο προς την Ευρώπη για όλες τις κατηγορίες: για πολιτικά διωκόμενους, για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μεταναστεύσουν και για όσους αναζητούν προσωρινό καταφύγιο».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε αναφορά και στο ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida, σημειώνοντας ότι  «στην Γερμανία υπάρχει χωρίς αμφιβολία ακροδεξιά βία και υπάρχει μια ρητορική φόβου, η οποία εισβάλλει βαθιά στο κέντρο και ενθαρρύνει τους ακροδεξιούς».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By