Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Spiegel: Πότε χάθηκε η ευκαιρία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

To 1990 χάθηκε η ευκαιρία της Ελλάδας να πάρει τις γερμανικές αποζημιώσεις

polemikes apozimioseis

Το 1990 έχασε η Ελλάδα την ευκαιρία για τις αποζημιώσεις, όταν η γερμανική κυβέρνηση κράτησε τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, αναφέρει το Spiegel.

Τότε θα έπρεπε να είχε τεθεί το ζήτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αναφέρει άρθρο του γερμανικού περιοδικού. Με αυτή την κίνηση που έκανε τότε, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ κατάφερε να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως δείχνουν έγγραφα από την εποχή εκείνη τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Spiegel.

Οι διαπραγματευτές του Κολ φρόντισαν ώστε να αποφευχθεί η χρήση του όρου «Ειρηνευτική Συνθήκη», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.

Αντί για αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Τώρα, το Βερολίνο ισχυρίζεται πως οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαν υποβάλει το αίτημά τους για πολεμικές αποζημιώσεις το 1990.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By