Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Στα σκαριά νέο αυστηρότερο πλαίσιο για το παρεμπόριο – Κατασχέθηκαν 54 τόνοι προϊόντων στο παζάρι του Βοτανικού

Χτύπημα στο παρεμπόριο στην αγορά του Βοτανικού πραγματοποίησα οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης ενώ η ηγεσία του υπουργείου προανήγγειλε την αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για την μάστιγα που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι ήδη στήθηκε το πρώτο μόνιμο «μπλόκο» που θα εντοπίζει παράνομες εισαγωγές προϊόντων στην χώρα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έγινε γνωστό ότι στις 16.02.2020 πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπηρεσιακή επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου σε μικρή απόσταση από το Κέντρο της Αθήνας, στην υπαίθρια αγορά του Βοτανικού, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.

Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περισσότεροι από 54 τόνοι βιομηχανικών ειδών, τροφίμων, απομιμητικών ειδών ένδυσης, υπόδησης και παιχνιδιών, παραφαρμακευτικά είδη και καπνικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, αναφέρονται ότι κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

– 6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων

– 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης

– 1.350 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής)

– 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών

– 60 τεμάχια συσκευασίες καπνού.

Επιπρόσθετα, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.200 ευρώ για έλλειψη σχετικής άδειας εμπορίας, συνελήφθησαν 15 άτομα για πώληση βιομηχανικών ειδών χωρίς την απαιτούμενη άδεια και βεβαιώθηκαν από την Τροχαία και την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων 234 κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και κατάληψη οδοστρώματος.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μεγάλη επιχείρηση αντιμετώπισης του παρεμπορίου που πραγματοποιήθηκε, χθες, στον Βοτανικό, λέγοντας:

«Στα πλαίσια του μεγάλου πολέμου που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης στο παρεμπόριο είχαμε χθες στην περιοχή του Ελαιώνα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πατάξεως του παρεμπορίου που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης τόνισε:

«Η επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε χθες και με μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του Δήμου, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10:00 και ακριβώς τότε ξεκίνησε.

Η επιχείρηση και τα άτομα τα οποία εισήλθαν στον χώρο μπήκαν από τρία σημεία, συγκεκριμένα η πρώτη εβδομάδα από Ιερά Οδό και Χαρτεργατών, η δεύτερη ομάδα από Σαλαμίνος και Αγίας Άννης και η τρίτη ομάδα από Ιερά Οδό και Αγίας Άννης.

Αυτό το οποίο κάνουμε και το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να επιχειρούμε σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να αντιληφθεί το παρεμπόριο ότι το κράτος είναι εδώ και δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη του.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι έλεγχοι το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με το εξάμηνο του ’18 αυξήθηκαν περίπου κατά 400%.

Τα πρόστιμα επίσης αυξήθηκαν κατά 125% και οι παραβάσεις κατά 120% ενώ έκανε γνωστόότι το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου που θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ, δύναμη, και επιχειρησιακή δυνατότητα στο συντονιστικό όργανο και ταυτόχρονα θα επιβάλει και μεγαλύτερες κυρώσεις κατά τη φάση της παραβατικής συμπεριφοράς του παραεμπορίου.

«Πλέον αγγίζουμε και θέματα τα οποία άπτονται άμεσα της δημόσιας υγείας και όπως ακούσατε, υπήρχαν και πολλά προϊόντα τα οποία θα διατίθεντο στην αγορά και τα οποία έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία.» τόνισε ο υφυπουργός.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Πάνος Σταμπουλίδης στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε:

«Έχουμε αλλάξει ριζικά το μοντέλο εποπτείας και ελέγχου της αγοράς. Θεωρούμε ότι η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο, γιατί ο τζίρος ο οποίος φεύγει από τις επιχειρήσεις και μπαίνει σε παράνομη οικονομία, υποβαθμίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη.

Άρα, ανακόπτοντας αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, ενισχύουμε έντονα την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων.

Θέλω να επισημάνω ότι φέτος, για πρώτη φορά, επιχειρούμε πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και σε άλλα σημεία της χώρας, κυρίως στις πύλες εισόδου, καθώς μέσω αυτών γίνεται η διακίνηση παράνομων αγαθών και υπηρεσιών.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αποφασίσει αφ’ ενός να συστήσουμε κοινά κλιμάκια ελέγχου κι αφ’ ετέρου –και πιο σημαντικό – να τοποθετήσουμε μόνιμα σημεία ελέγχου στις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού.

Το πρώτο τέτοιο μόνιμο σημείο ελέγχου τοποθετείται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στον κάθετο δρόμο από Κομοτηνή προς Νυμφαία, κοντά στο συνοριακό σταθμό. Εκεί τοποθετείται μόνιμο Isobox από το οποίο υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, θα επιχειρούν και θα πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους.

Το ίδιο προγραμματίζεται και για άλλες οδούς, όπως στην περιοχή της Δράμας, κυρίως στην πύλη της Εξοχής, απ’ όπου περνούν πολλά εμπορικά οχήματα από τη γειτονική χώρα. Επίσης, έχουμε έντονη παρουσία στα λιμάνια.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι πολίτες, καταναλωτές και έμποροι εμπιστεύονται και πάλι τις δημόσιες υπηρεσίες, γνωρίζοντας ότι τα στοιχεία που προσκομίζουν, αξιοποιούνται κατάλληλα και δεν πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων.

Ήδη για μια καταγγελία που αφορά στην εισαγωγή παράνομων φασολιών, τα οποία μεταβαπτίζονται σε ελληνικά, ενεργήσαμε αρμοδίως και επιβλήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα. Αυτό θα γίνει και σε άλλους κλάδους, όπως, άλλωστε, κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις πατάτες. Γενικότερα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει ένδειξη ότι παραποιούνται προϊόντα και υπάρχει αισχροκέρδεια, θα επεμβαίνουμε καθημερινά».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By