Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

S&P’s: Μειωμένες οι πιθανότητες για Grexit

s&p logoΤο κακό δεν θα τριτώσει για την Ελλάδα εκτιμά η Standard & Poor΄s, αναφερόμενη στην πτώχευση της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επίκειται τρίτη χρεοκοπία. Ωστόσο, «χτυπά» το καμπανάκι για το ύψος του χρέους, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, με στόχο την αποτελεσματική απομείωση του. Άσχημα τα μαντάτα για την Κύπρο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Standard & Poor΄s, οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, λόγω χρεοκοπίας, έχει μειωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ η προοπτική να επιστρέψει κάποια χώρα της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα είναι ακόμα πιο αδύναμη.

Ο Αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σε ανάλυση του, για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης τονίζει ότι δεν επίκειται τρίτη πτώχευση της Ελλάδας. Ο επικεφαλής αναλυτής Moritz Kraemer επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά το 160% παραμένει δυσβάστακτος. Ωστόσο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνη θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Περιμένουμε ότι αυτός ο ανασχεδιασμός του χρέους θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα (EFSF και διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης) κάτι που δεν εμπίπτει στον ορισμό για χρεοκοπία της Standard & Poor’s».

[pullquote style=»border-left»]Με βάση αυτό το σκεπτικό – σε ένα τέτοιο σενάριο – η S&P δεν θα υποβάθμιζε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε D από Β- σήμερα.[/pullquote]

Αντίθετα , για την Κύπρο ο κίνδυνος χρεοκοπίας βαίνει αυξανόμενος. «Βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Κύπρου ξανά το 2013, εάν για παράδειγμα η επίσημη οικονομική βοήθεια από τον ESM ή/και από το ΔΝΤ δεν φθάσει, αφήνοντας τις κυπριακές αρχές με λίγες επιλογές εκτός από την αναδιάρθρωση των οικονομικών τους υποχρεώσεων», υπογραμμίζει ο Kraemer.

 

By