Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Standard & Poor’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β-

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

standard & poors

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από CCC+ σε B-.

Ο οίκος Standard & Poor’s χαρακτηρίζει την προοπτική της χώρας μας ως σταθερή, που σημαίνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε υποβάθμιση ή αναβάθμιση μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως εξηγεί στην αιτιολογική έκθεσή της η S&P, η αναβάθμιση οφείλεται στην εκτίμηση ότι Αθήνα και πιστωτές θα κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη Μαρτίου – με επίτευξη «συμβιβασμού» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση – και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δρομολογηθεί η συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ο οίκος υπολογίζει ότι το χρέος θα αυξηθεί σημαντικά φέτος, στο 187,4% του ΑΕΠ, έξι μονάδες ψηλότερα σε σχέση με το τέλος του 2015.

Ειδικά για το «αγκάθι» του ασφαλιστικού, ο οίκος Standard & Poor’s προβλέπει συμφωνία που θα ισορροπεί μεταξύ της επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τις εισφορές και του αιτήματος των δανειστών για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η αναβάθμιση αποδίδεται επίσης στην εκτίμηση του οίκου ότι η ελληνική κυβέρνηση «συμμορφώνεται με τους όρους» του Μνημονίου, ενώ επισημαίνεται ότι από το καλοκαίρι η Αθήνα έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις συστημικές τράπεζες και έχει θέσει σε ισχύ μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η S&P προβλέπει ότι η χώρα θα μας έχει μηδενική ανάπτυξη το τρέχον έτος, παρά την επίσημη πρόβλεψη του Μνημονίου για ύφεση της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ. Για το 2016 προβλέπεται ικανή ανάπτυξη 3%.

Στον αντίποδα όμως, οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα φανερώνουν τις έντονες αμφιβολίες του οίκου για το κατά πόσο επιτεύξιμοι είναι οι στόχοι που θέτει το Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί +3,5% έως το 2018, η S&P «βλέπει» το πρωτογενές αποτέλεσμα να φτάνει μόλις στο +2% ένα χρόνο αργότερα, το 2019.

Τα κυριότερα βάρη για την ελληνική οικονομία θα είναι η προσπάθεια των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά στοιχεία, γεγονός που θα πλήξει την πραγματική οικονομία, και η μείωση των δημόσιων δαπανών και επενδύσεων στο πλαίσιο της λιτότητας.

Παρά τα προβλήματα όμως, η S&P επισημαίνει ότι μολονότι η χώρα μας έχει υποστεί «πολλά σοκ» η οικονομία έχει αποδεχτεί «πιο ανθεκτική» από τις εκτιμήσεις. Ως θετικές δυνάμεις αναφέρονται οι επιτυχίες-ρεκόρ του τουρισμού και η προοπτική αποπληρωμής εσωτερικών χρεών προς πάροχους του Δημοσίου, που θα διοχετεύσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ενισχύσει την κατανάλωση.

By