Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Start-up: Δια Βίου «Επιχειρηματικότητα»

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης;

Του Φίλιππου Λέντζα*

lentzasH νέα επιχειρηματικότητα, όπως έχει καθιερωθεί να περιγράφεται η δημιουργία νέων δραστηριοτήτων που οδηγούν στην παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών και τη δημιουργία απασχόλησης, συνιστά μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Στη παρούσα συγκυρία, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις εξής δύο παραδοχές:

  1. Εάν η αναπτυξιακή προοπτική μιας οικονομίας εξαρτάται αποφασιστικά από το κατά πόσον το οικονομικό περιβάλλον ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, η έξοδος της Ελλάδας από τον λαβύρινθο της κρίσης, έχει εν πολλοίς το Μίτο, στις start up επιχειρήσεις.
  2. Το ελληνικό δαιμόνιο δουλεύει καλύτερα σε δύσκολους καιρούς. Και επί της αρχής λέω, πως έχουμε χρέος να το στηρίξουμε.

Αν συνυπολογίσουμε πως η νέα γενιά παίζει στα δάχτυλα τη υψηλή τεχνολογία, η οποία βρίσκεται στη πρώτη θέση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε έχουμε κάθε λόγο για να είμαστε τουλάχιστον αισιόδοξοι. Η θετική επίπτωση της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας θα είναι μεγαλύτερη αν τα νέα εγχειρήματα είναι «ποιοτικότερα», με την έννοια ότι δεν αναπαράγουν απλώς τους τύπους επιχειρηματικότητας που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία σήμερα, αλλά παρουσιάζουν καινοτομικές επιδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάνω από όλα να ξεπεραστούν εγγενείς δυσκολίες που βιώνουμε από την «γέννηση του νεοελληνικού κράτους».

Το βασικό πρόβλημα που εμφανίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα προκύπτει ακριβώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Εκτός από την , σύμφυτη πλέον με τη καθημερινότητά μας, διαστροφή της γραφειοκρατίας το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στη χώρα μας οι μηχανισμοί μικροχρηματοδότησης είναι εξαιρετικά ατροφικοί, όπως φαίνεται από το ότι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που απαιτούνται για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας προέρχεται από την προηγούμενη αποταμίευση του ίδιου του επιχειρηματία και κυρίως της οικογένειάς του.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης;

Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει ως αποστολή την προώθηση της επιχειρηματικής συνείδησης στους νέους, την δημιουργία μιας ευρύτερης επιχειρηματικής κουλτούρας και κυρίως την στήριξη των νέων που θέλουν να ασχοληθούν με επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και των νέων που ασχολούνται ήδη με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, Προγράμματα Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης, Προγράμματα Νέας Γενιάς σε Δράση, είναι μόνο μερικά από τα project, που ενισχύουν ποιοτικά την επιχειρηματικότητα.

Τα σημάδια που έχουμε τελευταία, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετές θέσεις στον σχετικό πίνακα κατάταξης των Νέων Επιχειρηματιών, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό.

Πρέπει να μειωθούν δύο πράγματα: Ο απαιτούμενος χρόνος για τη λήψη μιας απόφασης από την διοικητική μηχανή, καθώς και οι φορολογικοί συντελεστές.

Ίσως το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, στο Ισραήλ, να βοηθήσει αρκετά, μιας και είναι η πρώτη start-up χώρα στον κόσμο.

Ας το τολμήσουμε.

*Ο Φίλιππος Λέντζας είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By