Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή θα δώσει εξηγήσεις ο Στουρνάρας για τη Siemens

Τον καλεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

stournaras-deko

Στη Βουλή θα κληθεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να εξηγήσει γιατί υπέγραψε το 2012 – ως υπουργός Οικονομικών- τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens.

Σύμφωνα με τον skai.gr, την πρόθεση αυτή ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που άνοιξε εκ νέου το «φάκελο Siemens» και όπου η κ. Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε την νομιμότητα και την εγκυρότητα της υπογραφής του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τον κ. Στουρνάρα και δήλωσε ότι «θα τον καλέσουμε που υπέγραψε εκπρόθεσμα».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι νωρίτερα κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, Σήφης Βαλυράκης έβαλε κατά της δικαιοσύνης κατηγορώντας τη για παρακώλυση της έρευνας του σκανδάλου και υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε για να μην θιγούν πολιτικά πρόσωπα.

Η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, ενώ εντόπιζε ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων δεν έστελνε τον φάκελο στην Βουλή. « Από το 1993 ερευνώνται οι υποθέσεις για ΟΤΕ, c4i, ΟΣΕ, Υπ. Άμυνας και συνέχεια η δικαιοσύνη φτάνει εκεί και δεν προχωρά με εξαίρεση το 2006 που έστειλε ένα αίτημα στη Βουλή. Και ενώ βρίσκεται μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο δε στέλνει αμελλητί στη Βουλή, δεν το κάνει και επίσης προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο έρευνας και όπου μπορεί να θέσει τα βουλεύματα στο αρχείο. Μέχρι την τελευταία στιγμή τη βρίσκαμε συνεχώς στα πόδια μας» κατήγγειλε ο κ. Βαλυράκης ενώ αναφέρθηκε και προσωπικά στον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό, λέγοντας ότι «ο κ. Ζαγοριανός τιμωρήθηκε γιατί δεν έδινε τη δικογραφία στους κατηγορούμενους. Δεν την έδινε για να μη διαρρεύσει ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα. Και κωλυσιεργία και άρνηση, μεθόδευση» ανέφερε ο κ. Βαλυράκης.

Τέλος, σημειώνεται πως ο κ. Βαλυράκης δήλωσε επίσης – βάσει του σχετικού πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής – ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου «είναι ασύλληπτη και με μυθικές παραμέτρους», καθώς για κάθε προμήθεια υπήρχε μίζα 10%.

By