Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2020

Στην αποφυγή του bail in στοχεύει η ΤτΕ

Τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τους επικεφαλής των θεσμών

upl55bba6de0cb4a

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι επικεφαλής των θεσμών με κύρια θέματα στην ατζέντα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα capital controls. Ενώ υπήρξε και συνεργασία του Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκει την άμεση δρομολόγηση όλων των διαδικασιών ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου καθώς την 1η Ιανουαρίου του 2016, ενεργοποιείται πανευρωπαϊκά η Κοινοτική Οδηγία για το «bail in» δηλαδή και τη συμμετοχή των καταθετών και ομολογιούχων.

«Ο στόχος είναι να γίνει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αποφευχθεί το bail in των καταθετών» δήλωσε αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ το πιο πιθανό είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει όπως την τελευταία φορά μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως και το 2012 και όχι μέσω δανείων από τον ESM δηλαδή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ΤΧΣ , διασφαλίζει πως το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και επομένως αυτό αποκλείει την συμμετοχή των καταθετών μέσω «κουρέματος» καταθέσεων.

Αν επιλεγεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω μέσω ESM αυτό δεν διασφαλίζεται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) στις τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει και πρόθεση είναι έως τον Οκτώβριο να ολοκληρωθούν και τα stress tests.

Εν τω μεταξύ κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε πως «Δεν προβλέπεται στην παρούσα φάση η σύσταση bad bank, μετά τα stress tests θα δούμε».

upl55bba6f09e4ca

By