Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο «κόκκινο» η αγωνία μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Oι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους – Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι 

ellada

Η νέα εμπλοκή που υπήρξε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις του Brussels Group έχουν εκτοξεύσει στο «κόκκινο» την αγωνία για την προσπάθεια εύρεσης κοινά αποδεκτής συμφωνίας.

Ενώ η κυβέρνηση δήλωνε αισιόδοξη τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα μηνύματα εκ μέρους των δανειστών, όπως οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καταδείκνυαν αυτή την «ελάχιστη», αλλά πάντως σαφή πρόοδο, φαίνεται ότι υπήρξε εμπλοκή το απόγευμα του Σαββάτου.

Το «εμπόδιο» παρουσιάζεται εκ μέρους του ΔΝΤ, καθώς οι εκπρόσωποί του παραμένουν αμετακίνητοι από τις αιτιάσεις τους περί απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και περικοπών στο ασφαλιστικό. Μάλιστα, όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, πηγές από το Ταμείο χαρακτηρίζουν «έκπληξη της δεκαετίας» τυχόν υποχώρηση των στελεχών του στα δύο αυτά ζητήματα.

Κυβερνητικές πηγές το βράδυ του Σαββάτου χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την επιμονή των εκπροσώπων του ΔΝΤ για τα δύο αυτά θέματα, ενώ πρόσθεταν ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων. Οι ίδιες πηγές κατέληγαν, δε, ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

Και σαν να μην έφτανε η εμπλοκή με το ΔΝΤ προηγήθηκε η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post με την οποία «ψαλίδιζε» την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί. «Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε» στο θέμα της Ελλάδας καθώς «δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στη γερμανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, ο συντονιστής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνει πως ο λαός θα έχει το λόγο αν διαταραχθούν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης: «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει». Ο κύριος Τσακαλώτος, που είχε έκτακτη συνάντηση το απόγευμα του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί η εμπλοκή, δήλωσε ακόμα πως «δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων». 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί των δανειστών επιμένουν και ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, που θεωρούν ότι ως έχουν τα πράγματα είναι αδύνατο να επιτευχθεί και επομένως εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πάντως το εντοπίζει στο 0,8% αυτή τη στιγμή, γεγονός που σημαίνει ότι έως το 1,5% που τίθεται ως στόχος, υπάρχει μια «απόσταση» περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Η υπερδιπλάσια αυτή διαφορά είναι πάντως εκείνη που θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων επανέρχεται η αύξηση (ή επαναφορά) της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, με τον συντελεστή της εισφοράς να επιστρέφει στο 3% αντί 2,1% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και για υψηλότερα εισοδήματα στο 4% αντί 2,8%.

Παράλληλα, φαίνεται πως μπαίνει στον «πάγο» η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, ενώ «επισπεύδονται» οι αλλαγές στις εξαιρέσεις του ΦΠΑ που θα ισχύσουν από το καλοκαίρι. Ο φόρος διανυκτέρευσης σε 22 νησιά θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ στα πολυτελή καταλύματα, ενώ ετοιμάζεται και η επιβολή φόρου 3% και 6% σε νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια, αγορά κοσμημάτων, είδη ένδυσης. Βέβαιη θεωρείται και η επιβολή πληρωμής με πιστωτική κάρτα για όλες τις συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ.

By