Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της Neoset

Στο σφυρί βγαίνουν στις 23 Νοεμβρίου οι εγκαταστάσεις της Neoset, της γνωστής εταιρείας επίπλων η οποία τελεί υπό καθεστώς πτώχευσης.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τράπεζα την Eurobank έχει οριστεί με ελάχιστη τιμή στα 3,995 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη μεγάλη βιομηχανική μονάδα του εργοστασίου ξύλου στην περιοχή της Χαλκίδας, με τέσσερα κύρια βιομηχανικά κτίρια, βοηθητικούς χώρους και χώρους γραφείων.

Yπενθυμίζεται ότι η Neoset τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014 κατόπιν απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδεικείου Αθήνας, μετά από αίτηση εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας. Το αίτημα είχε εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2013 ενώ στην δίκη παρενέβη υπέρ των εργαζομένων και εταιρεία που είχε διατελέσει διανομέας της NEOSET επί σειρά ετών.

Ένα χρόνο νωρίτερα η Neoset είχε υποβάλλει αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Πάντως παρά την εδώ και επί 4ετίας πτώχευση της, 22 καταστήματα Neoset τα οποία είχαν αναπτυχθεί μέσω franchise συνέχισαν να λειτουργούν παράνομα, χρησιμοποιώντας τα brands της αλυσίδας. Πίσω από το δίκτυο αυτό βρισκόταν η Furniture New Line με μοναδικό μέτοχο την κυπριακή Hazarezo Limited.

Το 2016 με απόφαση το Πρωτοδικείο Αθηνών κρίθηκε παράνομη η χρήση του σήματος Neoset και τα καταστήματα υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν ταμπέλες.

Να σημειωθεί ότι στην περίοδο ακμή της, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Neoset ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλου στην Ελλάδα με τουλάχιστον 100 καταστήματα σε όλη τη χώρα και με ισχυρά brands (Neoset, Neoset Κουζίνα, Νεοκατοικείν, Skouropoulos, Neowood).

Εκτός όμως από την ελληνική αγορά είχε καταφέρει να αναπτύξει και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε πολλές χώρες όπως Καναδά, Ρωσία, Τσεχία, Αιθιοπία, Βουλγαρία, Καναδά, Κύπρο, Ρουμανία και Εκουαδόρ.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2005 με την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και την είσοδο ισχυρών πολυεθνικών εταιρειών του κλάδου στην ελληνική αγορά.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 η άλλοτε κραταιά εταιρεία επίπλου εμφάνισε ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις ύψους 53 εκατ ευρώ.
Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους…

By