Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι «φάμπρικες» της Golden Visa

Στο «στόχαστρο» αναμένεται να βρεθούν πολλές εταιρείες που μεταβιβάζουν ακίνητα, αλλά και δικηγορικές εταιρείες και λογιστικά γραφεία που προσφέρουν υπηρεσίες σε Κινέζους επενδυτές.

Τα αντανακλαστικά των ελεγκτικών μηχανισμών ενεργοποίησε η υπόθεση των πωλήσεων ακινήτων σε κινέζους μέσω POS που ξέσπασε πριν από λίγες ημέρες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να ελέγξει εταιρείες που έχουν συσταθεί το τελευταίο διάστημα με αντίστοιχες δραστηριότητες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο θα βρεθούν ακόμη και δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν την έκδοση της Golden Visa για κινέζους επενδυτές.

Πηγές της αγοράς δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η ΑΑΔΕ με την οποία «υπενθυμίζεται» σε λογιστές, μεσίτες και εμπόρους και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων ότι προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης αν δεν τηρούν τις διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr στελέχη της ΑΑΔΕ ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με παράγοντες της αγοράς ακινήτων προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν πολλές εταιρείες που μεταβιβάζουν ακίνητα, αλλά και δικηγορικές εταιρείες και λογιστικά γραφεία που προσφέρουν υπηρεσίες σε Κινέζους επενδυτές. Και αυτό γιατί όπως γνωρίζουν εδώ και καιρό άνθρωποι της αγοράς η περίπτωση της εταιρείας του πρώην αντιπρόεδρου της JUMOB κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου δεν είναι η μοναδική.

Αντίθετα κυκλοφορούν καταγγελίες για ολόκληρες «φάμπρικες» Golden Visa που στελεχώνονται με δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς και μεσίτες που όχι μόνο προωθούν μαζικά ακίνητα σε συνεργασία με κινεζικά γραφεία αλλά στήνουν και κυκλώματα «παράκαμψης» των κινεζικών capital controls. Ο τρόπος λειτουργίας τους έχει ως εξής: Πουλάνε ένα ακίνητο αξίας χαμηλότερης από τα 250.000 ευρώ που απαιτείται για την έκδοση διαμονής στη χώρα μας, καταχωρούν τη συναλλαγή και στη συνέχεια επιστρέφουν τα επιπλέον χρήματα σε λογαριασμό του αγοραστή, κρατώντας βέβαια προμήθεια.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην αγορά. «Πολύ πρόσφατα με προσέγγισε Κινέζος μεσίτης με ευρύ δίκτυο συνεργατών στη χώρα του με προσέγγισε προκειμένου να στήσουμε μαζί μια Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία αποκλειστικά και μόνο για να πουλήσουμε μαζικά ακίνητα σε συμπατριώτες του στην Κίνα με “καπέλο” και στη συνέχεια να την κλείσουμε», καταγγέλλει ανώτατο στέλεχος ελληνικής εταιρείας. Σημειώνει μάλιστα ότι ο ίδιος μπορεί να αρνήθηκε αλλά είναι βέβαιος πως ο Κινέζος βρήκε άλλου συνεταίρους. Εξάλλου η παραμεσιτεία ανθεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

By