Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020

Στον ΣΥΡΙΖΑ… αλληλοαδειάζονται αλλά κλείνουν συμφωνίες

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε στο πιο δαιδαλώδες παρελθόν του

© fosphotos.com | panayiotis Tzamaros
© fosphotos.com | panayiotis Tzamaros

Επιστροφή στο πιο δαιδαλώδες παρελθόν του έκανε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα στελέχη του να διατυπώνουν σχετικά με τη διαπραγμάτευση και το μνημόνιο τόσες γνώμες όσες και …κεφάλια.

Στο μεταξύ, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της Αγ. Κωνσταντίνου να πείσει ότι θα διατηρήσει την αυτονομία και την αυτοτέλειά της, οι συζητήσεις συνεργασίας με την Κουμουνδούρου είναι προκεχωρημένες σε τέτοιο βαθμό που συζητώνται ήδη τα ονόματα των στελεχών που θα «δανείσει» στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτιά του. Ακούγονται ήδη και οι πρώτοι αριθμοί που κάνουν λόγο για «παραχώρηση» συνολικά 25 στελεχών της Αγ. Κωνσταντίνου τα οποία θα διασπαρούν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλληλοαδειάζονται

Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να είναι ικανοποιημένοι από την εικόνα των στελεχών του κόμματος. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήτοι, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Μηλιός και Ευκλείδης Τσακαλώτος λάμπουν δια της απουσίας τους από τον δημόσιο διάλογο έχοντας «παραχωρήσει» τη θέση τους σε συναδέλφους τους που μάλλον θολώνουν παρά ξεκαθαρίζουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Εκεί δηλαδή που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πιο σκληρή μάχη εάν και εφόσον οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, εκ των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ, «ξαναχτύπησε«. Μετά την διφορούμενη δήλωσή του που εκνεύρισε σφόδρα τον Α. Τσίπρα ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλεγεί αυτοδύναμος ίσως να συνεχίσει τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές, χθες grosso modo χαρακτήρισε ανίδεους όσους μιλούσαν για κατάργηση του Μνημονίου με …ένα νόμο κι ένα άρθρο. Ήτοι, μεταξύ άλλων, τον αρχηγό του.

«Σύμφωνα με τα ισχύοντα κείμενα και οι εκλογές είναι λόγος να παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας. Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει και ως προς τις δανειακές συμβάσεις και με την ακύρωση των νόμων. Όσοι λένε ότι με έναν άρθρο μπορούν να καταργηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν έχουν γνώση του όγκου τους. Εδώ θέλει νέο διαπραγματευτικό κύρος. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί κατά το κύρος που αξίζει στη χώρα», είπε (Real fm) προκαλώντας και πάλι δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου.

Στον αντίποδα αυτού, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, ανακοίνωσε μεγαλοπρεπώς πως «Δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία», προκαλώντας νέο σάλο ανησυχιών για το πώς σκοπεύει τελικά η Κουμουνδούρου να διαχειριστεί την -ανοιχτή- συμφωνία της χώρας με τους εταίρους.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από πλευράς του, επέμεινε σιβυλλικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως στρατηγική επιλογή την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη αλλά δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς. Όπερ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ρήξης στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ναυαγήσει.

Σενάρια

Στο μεταξύ, την Κουμουνδούρου ταλανίζει και το ενδεχόμενο «εναλλακτικού» σχεδίου ώστε να επιτευχθεί η εκλογή προέδρου από την παρούσα βουλή καθώς με τα σημερινά δεδομένα, τα «κουκιά» δεν βγαίνουν.

Ως εκ τούτου, μελετούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση εάν πράγματι επιθυμεί να συγκεντρώσει τους «180».

Ως τέτοιο, βλέπουν μόνον την αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα μεταξύ των τριών γύρων στις ψηφοφορίες. Ο Α. Σαμαράς «έκαψε» χθες το σχετικό σενάριο, οπότε το βλέμμα τους στρέφουν πλέον προς τους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν ταχθεί κατά των πρόωρων αλλά και κατά της υποψηφιότητας Δήμα. Επ αυτού «φοβούνται» μήπως επανέλθει εξ αυτών αίτημα για αλλαγή υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας και συγκρότηση μεταβατικής Κυβέρνησης, για την οποία άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν έχουν τοποθετηθεί θετικά, ουκ ολίγοι, κεντροαριστεροί κυριώτατα βουλευτές.

Ούτε σε αυτό το ενδεχόμενο, πρόκειται να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει η Κουμουνδούρου. Έχουν χαρακτηρίσει δια του Π.Σκουρλέτη τη σχετική λύση, «νόθα» και «επικίνδυνη»

Πηγή: capital.gr

By