Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2019

Σύγκρουση στη Βουλή για την Ξεπαπαδέα

Ξεκάθαρη υπόθεση διαφθοράς που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε την υπόθεση της γενικής γραμματέως Καταπολέμησης της Διοφθοράς Αναστασίας Ξεπαπαδέα, ο βουλευτής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, εισάγοντας στη βουλή την επίκαιρη ερώτησή του για τις παράλληλες δραστηριότητες της κυρίας Ξεπαπαδέα.

«Διαφθορά είναι η κατάχρηση δημοσίου αξιώματος για ιδιωτικό όφελος. Έχουμε κατάχρηση δημοσίου αξιώματος και καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων», είπε.
O αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις των κ.κ. Χάρη Θεοχάρη και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (ΚΙΝΑΛ).

Στην συνέχεια ο κ. Θεοχάρης έκανε ιστορική περιγραφή της πορείας της κυρίας Ξεπαπαδέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να προσθέσει « καθόσον υπηρετούσε ως ειδική συνεργάτης στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης η κα. Ξεπαπαδέα ήταν παράλληλα πληρεξούσια δικηγόρος της κυπριακής εταιρείας Hi-Med Solutions Ltd στη Λευκωσία».

Το 2018 αναβαθμίστηκε η κυρία Ξεπαπαδέα σε γγ Διαφθοράς και την διορίζετε στην επιτροπή που θα φτιάξει νομοσχέδιο για ξέπλυμα. Την ίδια περίοδο μέτοχος της οικογενειακής επιχείρησης που παίρνει έργα από το δημόσιο αν και εκ της θέσεως της πρέπει να ελέγχει εταιρείες σαν και την οικογενειακή της».

«Γνωρίζατε την δράση της; Είχε πάρε εξαίρεση από το δικηγορικό σύλλογο; Είχε ειδική άδεια για να είναι μέλος ΔΣ εργολήπτριας εταιρείας την περίοδο που ήλεγχε το σώμα επιθεώρησης; Θα την διώξετε;», συνέχισε ο κ.Θεοχάρης.

Ξεκινώντας την απάντησή του, ο κ.Παπαγγελόπουλος δήλωσε αιφνιδιασμένος από «ερωτήματα που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο» και συνέχισε λέγοντας ότι έγινε «υπέρμετρος θόρυβος σε σχέση με την ανύπαρκτη σημασία της υποθεσης. Κοιλοππνούσε πελώριο βουνό και γέννησε ένα μικρό ποντικάκι».

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά σε έγγραφο που προκύπτει αναλυτικά η πορεία της κυρίας Ξεπαπαδέα όπως το έγραψε το Πρώτο Θέμα «που ήταν πολύ προσεκτικό στην ανάλυσή του. Αλλοι ήταν απρόσεκτοι».

«Η κυρία Ξεπαπαδέα είχε δραστηριότητα ως δικηγόρος. Ασκούσε το επάγγελμά της μόνο κατά την περίοδο που ήταν ειδική συνεργάτις στο υπουργείο Δικαιοσύνης».
Στην συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι ο νόμος το επιτρέπει.

«Άρα η κυρία Ξεπαπαδέα ενήργησε σύννομα. Να δούμε αν ήταν και ηθικά. Τι έκανε που προκάλεσε τόσο θόρυβο; Η κυρία Ξεπαπαδέα ως δικηγόρος ανέλαβε εκπροσώπηση κυπριακής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και όχι οφ σορ όπως παραπλανητικά ισχυρίοζονται κάποιοι.

Εξηγήσεις για την προβληματική υπόθεση Πετσίτη – Ξεπαπαδέα – Αρτεμίου επιχείρησε να δώσει ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των Χάρη Θεοχάρη (ΝΔ) και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η γενική γραμματέας κατά της Διαφθοράς ενήργησε νόμιμα και ηθικά ενώ χαρακτήρισε «πέτσινο σκάνδαλο» την υπόθεση του κ. Πετσίτη.

«Υπάρχει υπέρμετρος θόρυβος σε σχέση με την ανύπαρκτη σημασία της υπόθεσης. Κοιλοπονούσε πελώριο βουνό και γέννησε ένα μικρό ποντικάκι» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαγγελόπουλος απαντώντας στον κ. Θεοχάρη που είχε κάνει λόγο για ξεκάθαρη υπόθεση διαφθοράς.

Ο υπουργός κατέθεσε έγγραφο με την αναλυτική πορεία της κυρίας Ξεπαπαδέα στο υπουργείο για να προσθέσει «είναι όπως το έγραψε το Πρώτο Θέμα που ήταν πολύ προσεκτικό στην ανάλυσή του. Άλλοι ήταν απρόσεκτοι. Η κυρία Ξεπαπαδέα είχε δραστηριότητα ως δικηγόρος .

Ασκούσε το επάγγελμά της μόνο κατά την περίοδο που ήταν ειδική συνεργάτης στο υπ Δικαιοσύνης» για να επισημάνει ότι ο νόμος επιτρέπει στους ειδικούς συνεργάτες να ασκούν και το δικηγορικό επάγγελμα.

«Αρα η κυρία Ξεπαπαδέα ενήργησε σύννομα. Να δούμε αν ήταν και ηθικά ορθή η συμπεριφορά της. Τι έκανε που προκάλεσε τόσο θόρυβο; Η κυρία Ξεπαπαδέα ως δικηγόρος ανέλαβε την εκπροσώπηση κυπριακής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και όχι οφ σορ όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται κάποιοι» πρόσθεσε ο υπουργός για να υποστηρίξει ότι ο κ. Αρτεμίου δεν είναι ιδιοκτήτης της επίμαχης εταιρείας αλλά δικηγόρος της.

« Ανατέθηκε στην κα Ξεπαπαδέα από τον ιδιοκτήτη της κυπριακής εταιρείας να την εκπροσωπήσει και να εισπράξει το ποσό που της όφειλε άλλη εταιρεία στην Ελλάδα. Επειδή όμως η ελληνική εταιρεία είχε πτωχεύσει η κυπριακή προέβη σε κατάσχεση και απαίτησε τα χρήματα από το Δημόσιο που ήταν οφειλέτης της πτωχευμένης. Επομένως η Ξεπαπαδέα δεν στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου».

Αναφορικά με την συμμετοχή της κυρίας Ξεπαπαδέα σε οικογενειακή εταιρεία είπε «παραιτήθηκε από την οικογενειακή επιχείρηση έγκαιρα».

Νωρίτερα ο κ. Θεοχάρης μίλησε για «Ξεκάθαρη υπόθεση διαφθοράς που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Διαφθορά είναι η κατάχρηση δημοσίου αξιώματος για ιδιωτικό όφελος. Έχουμε κατάχρηση δημοσίου αξιώματος και καραμπινάτη σύγκρουση συμφερόντων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης

Ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε και σε αντίστοιχη ερώτηση του κ. Παπαθεοδώρου.

Για την κυρία Ξεπαπαδέα είπε «Ποιο ποινικό αδίκημα έχετε εντοπίσει; Αν είχατε εντοπίσει αξιόποινη πράξη θα την αναφέρατε. Δεν βλέπω ποινικό αδίκημα. Δεοντολογικά να το συζητήσουμε και το συζητάμε αλλα να φθάσουμε στο σημείο να συζητάμε τέλεση ποινικού αδικήματος το θεωρώ υπερβολικό.

Η κυρία Ξεπαπαδέα δεν υπήρξε πληρεξούσιος δικηγόρος του Αρτεμίου αλλά της εταιρείας της οποίας δικηγόρος ήταν ο Αρτεμίου. Συνηθισμένη και απλή διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων. Η κα Ξεπαπαδέα δεν στράφηκε κατά του Δημοσίου αλλά κατά εταιρείας στην οποία χρωστούσε το δημόσιο και το δημόσιο αναγνώρισε την οφειλή του».

Παπαγγελόπουλος: «Πέτσινο» το σκάνδαλο του Πετσίτη

«Αναφερθήκατε σε Πετσίτη Παππά, σε Βενεζουέλα κα. Εκτιμώ ότι εκτός από το νόμιμο και παράνομο, το ηθικό και ανήθικό υπάρχει και το δίκαιο και άδικο. Αδικήθηκε η κυρία Ξεπαπαδέα γιατί βρέθηκε στην λάθος θέση. Ανέδειξε το Πρώτο Θέμα χωρίς υπερβολές και καλόπιστα το θέμα αυτό και πέσαμε πάνω στον Αρτεμίου που έχει δαιμονοποιηθεί» είπε σε άλλο σημείο.

Τέλος για την υπόθεση Πετσίτη είπε «Ρωτώ για όσους κατακεραυνώνουν τον Πετσίτη ποιο αδίκημα μπορούμε να του αποδώσουμε; Εγώ έψαξα και δεν βρίσκω. Πείτε μου το αδίκημα που διέπραξε ο Πετσίτης γιατί φοβάμαι ότι ο Θεός, έχει μεγάλο χιούμορ. Εδωσε το όνομα Πετσίτη στον πρόγονο του Μανώλη γιατί ήξερε ότι θα έρθει ο Μανώλης που θα εμπλακεί σε πέτσινο σκάνδαλο. Ποιο το αδίκημα Πετσίτη; Εσχάτη προδοσία επειδή προέβλεψε το ποσοστό της νίκης του ΣυΡΙΖΑ;».

Νωρίτερα ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε είπε προς τον υπουργό «Μιλήσατε για ποντίκια αλλά ας δούμε τον ελέφαντα. Ηρθαμε να ελέγξουμε την πολιτική διαπλοκή της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και των κρατικών αξιωμάτων που κατείχε».

By