Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συναγερμός στην Αθήνα για τον «πόλεμο νεύρων» από την Άγκυρα

Διαστάσεις ενός διπλωματικού θρίλερ πρώτης τάξεως φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται για έκτη μέρα προφυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη.

Οι αρχικές προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία επίλυση του θέματος, χωρίς αυτό να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα, δείχνουν να διαψεύδονται. Ή μάλλον να δίνουν τη θέση τους στην εκτίμηση πως η Άγκυρα είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση ως εργαλείο πίεσης προς την Αθήνα με αιχμή του δόρατος τον παράγοντα χρόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δικαστική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ενώ το γεγονός πως το ακριβές κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσουν οι έλληνες στρατιωτικοί παραμένει ακόμη υπό διαμόρφωση προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Στην Αθήνα, η αίσθηση ότι προϊόντος του χρόνου η υπόθεση θα αποκτά όλο και πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά μεταφράστηκε στις πρώτες επίσημες και σε ανώτατο επίπεδο κινήσεις απεμπλοκής. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, ενώ όπως έγινε γνωστό επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, από τον οποίο ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τονίζοντας πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε και η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή ήταν η αίσθηση των βουλευτών που συμμετείχαν σε αυτήν ότι η υπόθεση δεν βαίνει -τουλάχιστον προς το παρόν- σε ευοίωνα μονοπάτια.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας -και μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη- φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά να δηλώνει στην επιτροπή αδυναμία να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο επιστροφής των δύο ελλήνων στρατιωτικών ενώ φέρεται να γνωστοποίησε ότι θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει και αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, διαμηνύουν ότι προς το παρόν δεν επιθυμούν «να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις προς την Τουρκία, ωστόσο τονίζουν ότι οι επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται μέχρι να βρεθεί λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά για επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στην Τουρκία ο «πόλεμος νεύρων» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς όπως έγινε γνωστό την Τρίτη από την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, τα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών εστάλησαν για ενδελεχή ψηφιακό έλεγχο στην Άγκυρα. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την Μιλλιέτ, τα τηλέφωνα στάλθηκαν στο Ποινικό Τμήμα Στρατονομίας, όπου οι ειδικοί της στρατονομίας θα ελέγξουν τις εικόνες που υπάρχουν σε αυτά, καθώς και εκείνες που ενδεχομένως να έχουν αφαιρεθεί.

Άλλο δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου, και ειδικότερα της Χουριέτ, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα, ενώ προχώρησε και σε δημοσίευση σχετικής εικόνας από το σημείο.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πότε θα συνταχθεί το κατηγορητήριο και το εάν αυτό θα συμπεριλάβει τελικώς και την κατηγορία της κατασκοπείας. Άγνωστο είναι αν θα δεχθεί το συγκεκριμένο κατηγορητήριο το δικαστήριο αλλά και πότε θα γίνει η δικάσιμος. Σημειώνεται ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη.

Παρέμβαση, αλλά σε αρκετά χλιαρούς τόνους, έκανε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, εκφράζοντας την ελπίδα για μια θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία. «Ελπίζουμε σε μια ταχεία και θετική έκβαση του θέματος αυτού, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε στις Βρυξέλλες του 28 υπουργούς Άμυνας της ΕΕ για το θέμα κατηγορώντας την Τουρκία για εμπλοκή. Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε ότι θα κάνει διάβημα για το θέμα στην Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ είπε ότι θα ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By