Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Συριανός: Εντός ημερών η ΑΜΚ της ΕΖΑ – Οι νέες επενδύσεις και οι συνεργασίες

Ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που έχει δρομολογήσει εδώ και κάποιο καιρό η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, που παράλληλα τρέχει το νέο επενδυτικό πλάνο που θα φθάσει τα 20 εκατ. ευρώ ως το 2023.

Αυτό σημείωνε στο ΝΜ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θ. Συριανός στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 30 χρόνια ζωής της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 22 του μήνα.

Ήδη είχε προηγηθεί το καλοκαίρι η ενδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης της ΕΖΑ μετά την ΑΜΚ στην οποία προχώρησε η εταιρεία με έκδοση 1.315.789 κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, λόγω άσκησης από τον ομολογιούχο του δικαιώματος μετατροπής 3,5 εκατ. μετατρέψιμων ομολογιών (με τιμή μετατροπής 2,66 ευρώ/μετοχή).

Σημειώνεται ότι οι ομολογίες είχαν εκδοθεί το 2016 στο πλαίσιο προγράμματος μετατρέψιμου ομολογιακού 3,5 εκατ. ευρώ (το οποίο τροποποιήθηκε εκ νέου τον περασμένο Αύγουστο). Παράλληλα, ποσό 2.184.211 ευρώ άγεται σε πίστωση του λογαριασμού «διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

Σημειώνεται πως στη νέα Αύξηση έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν οι υπάρχοντες μέτοχοί (Οικογένεια Συριανού και DAMMA Holdings του Δημήτρη Δασκαλόπουλου)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Συριανός ανακοίνωσε πως τα εγκαίνια λειτουργίας της νέας γραμμής συσκευασίας φιάλης στο εργοστάσιο στην Αταλάντη, που αποτελεί μία επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Απρίλιο και πως τότε η ΕΖΑ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για νέες στρατηγικές συνεργασίες και νέα προϊόντα.

Εξάλλου η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει μέσα στην επόμενη πενταετία. τις πωλήσεις και τα μερίδιά της καθώς και τις εξαγωγές της, που σήμερα αντιστοιχούν σε 10% του κύκλου εργασιών της.

Υπενθυμίζεται πως το 2018, η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, που το μερίδιο της την καλοκαιρινή περίοδο άγγιξε το 10%, κατέγραψε τζίρο ύψους 35,62 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2017.

Παρ’ όλα αυτά ο όμιλος κατέγραψε ζημία 1,2 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της επίδρασης από την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, όπως σημειώνεται στον ισολογισμό ψαλιδίζοντας έτσι τα συσσωρευμένα κέρδη στα 2,373 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα μετά από φόρους της Εταιρείας, κατά την κλειόμενη χρήση, ανήλθαν σε ζημιά 404.000 ευρώ έναντι ζημιάς ποσού 1,608 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2017 κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης της δραστηριότητας και της βελτίωσης του μεικτού περιθωρίου κέρδους.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στη χρήση 2018 στο ποσό των 3,865 εκατ. έναντι ποσού 1,090 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2017. Αντίστοιχα, τα EBITDA της Εταιρείας ανήλθαν στο ποσό των 3,488 εκατ. ευρώ από 267.000 ευρώ κατά την χρήση 2017.

Τέλος, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό η εταιρεία στις 31 Δεκεμβρίου 2018 εμφανιζόταν ότι είχε βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια ύψους 15 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα 10,6 εκατ. ευρώ.

Στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια ΕΖΑ, παρέστησαν πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννης ενώ τιμήθηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στην εταιρεία απ’ την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By