Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα 5 ανοιχτά μέτωπα του Μαξίμου μετά τις διακοπές του Πάσχα

Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και μάλιστα με το «καλημέρα» μετά την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.

Τα περισσότερα από αυτά ήταν ανοικτά και πριν από τις γιορτές, όπως για παράδειγμα τα εθνικά θέματα τα οποία παραμένουν στην κορυφή της επικαιρότητας. «Αναζωπυρώθηκαν», ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, τόσο με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες την Κυριακή του Πάσχα, όσο και με το περιστατικό στη νήσο Ρω, το βράδυ της Δευτέρας. Μεταξύ των ανοιχτών θεμάτων είναι και η οικονομία με τα προαπαιτούμενα να μην έχουν ολοκληρωθεί και την τρόικα να επιστρέφει στην Αθήνα την επόμενη περίοδο με… άγριες διαθέσεις. Πριν τις γιορτές, η κυβέρνηση, που επιχείρησε ανεπιτυχώς να αλλάξει την ατζέντα με την σκανδαλολογία, προσπάθησε να ρίξει στο τραπέζι και το «χαρτί» της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η επιστροφή μετά τις διακοπές ήταν και θα είναι… ανώμαλη για τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς υπάρχουν «πληγές» σε τουλάχιστον πέντε μέτωπα.

1) Τα ελληνοτουρκικά και οι δύο στρατιωτικοί

H παραμονή των δύο στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, συνεχίζει να πυροδοτεί το κλίμα έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και της πιο σκληρής στάσης που επέλεξε να ακολουθήσει το Μαξίμου, ο Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος και συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, ανήμερα το Πάσχα και παραβιάζοντας την άτυπη συμφωνία που προβλέπει να μην γίνονται πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο τις ημέρες των εθνικών ή μεγάλων θρησκευτικών εορτών στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από το νησί των Οινουσσών. Κι αυτό ενώ λίγες ώρες νωρίτερα βρισκόταν στο νησί ο Πάνος Καμμένος μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ. Ενώ το βράδυ της επόμενης ημέρας, όπως έγινε γνωστό, τουρκικό ελικόπτερο πέταξε κοντά στο νησί της Ρω, στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, με σβηστά φώτα, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής φρουράς που έριξε τροχιοδεικτικά πυρά.

Τουρκικές κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαψεύσουν το συμβάν, ωστόσο μέσω διαρροών το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την έκδηλη ανησυχία του για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. «Η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος», έλεγαν χαρακτηριστικά ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

2) Νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και Σκοπιών σε μία ακόμη προσπάθεια προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι δύο πλευρές. Το νέο ραντεβού θα γίνει αυτή την φορά στην Οχρίδα που βρίσκεται κοντά στα αλβανοσκοπιανά σύνορα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς η γειτονική χώρα εμφανίζεται αμετακίνητη στο θέμα της αλλαγής του Συντάγματος, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο θέμα της ονομασίας.

Στην περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ με στόχο να δοθεί πολιτική λύση. Ο Νίκος Κοτζιάς πριν από το τετ – α – τετ με τον Νικολά Ντιμιτρόφ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, το Κόσοβο και την Πρίστινα.

3) Προαπαιτούμενα, χρέος και έξοδος

Τα εθνικά θέματα έχουν σκεπάσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην οικονομία που και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν αρκετά «αγκάθια» ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα και πόσο τελικά «καθαρή» θα είναι. Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο το οικονομικό επιτελείο καλείται να κλείσει μια σειρά από εκκρεμότητες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να προλάβει το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τα 88 προαπαιτούμενα, μόνον τα 12 έχουν ήδη προχωρήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις των θεσμών. Απομένουν δηλαδή 76, που πρέπει να κλείσουν τις επόμενες 75 ημέρες, σύμφωνα με τον στόχο που έθεσε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη. Μέσα σε αυτό το κλίμα ετοιμάζονται στα μέσα Μαίου να έρθουν και οι εκπρόσωποι το δανειστών στην  Αθήνα. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για το ρύθμιση του ελληνικού χρέους ένα ζήτημα που θέτει μετ’ επιτάσεως και το ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι επικεφαλής των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα επεξεργάζονται ήδη το προσχέδιο της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στους ομολόγους του στη Σόφια, στις 27 Απριλίου.

4) Συνταγματική αναθεώρηση

Πολλές συζητήσεις και τριγμούς στις σχέσεις του Κινήματος Αλλαγής με την ΝΔ έχει προκαλέσει η πρόταση της Φώφης Γεννηματα για αλλαγές στο Σύνταγμα κάτι που θέλει και το Μαξίμου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και η άποψη της ΝΔ που τόνισε την ανάγκη μιας ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης η οποία μπορεί να γίνει μόνο μετά από εκλογές. Παράλληλα στο Μοσχάτο εκτιμούν πως η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση έχει ως στόχο να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευση και ήδη υπήρξε η πρώτη σύγκρουση της Μαρίας Σπυράκη με την Φώφη Γεννηματά.

5) Αλλαγή εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση ο νέος «Καλλικράτης» που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών. Στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για το επίμαχο ζήτημα το οποίο θα μπει στην τελική του ευθεία τις επόμενες ημέρες.

Το γεγονός ότι το σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνεται με απλή αναλογική δεν αποκλείεται να φουντώσει εκ νέου τα σενάρια επαναφοράς της κυβερνητικής πρότασης προκειμένου η απλή αναλογική να ισχύσει από τώρα και στις εθνικές εκλογές. Θυμίζουμε ότι μετά την αρνητική ψήφο της ΔΗ.ΣΥ και της ΝΔ το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε και θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.

By