Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για τη Σαουδική Αραβία

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει ύστερα από τη βαθιά ύφεση στην οποία είχε περιέλθει από όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου και στις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε ένα χρόνο νωρίτερα και πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη μέσα σε πέντε τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή. Οι κλάδοι εκτός πετρελαίου σημείωσαν ανάπτυξη 1,6% από το 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο και οι αναλυτές ανέφεραν ότι η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί αργότερα μέσα στο έτος καθώς θα γίνεται ποιο αισθητή η επίδραση των κυβερνητικών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας.

Όπως σημειώνει μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο Mohamad Al Hajj από την τράπεζα EFG-Hermes συγκεκριμένα στοιχεία όπως η μεταφορά ρευστού και ειδικά βοηθήματα αντιστάθμισαν την επίδραση από τις περικοπές των επιδοτήσεων. «Τα αποτελέσματα από όλα αυτά είναι εμφανή και μεταφράζονται σε μεγαλύτερη ανάπτυξη», σημειώνει.

Όσον αφορά στους κλάδους εκτός του πετρελαϊκού, ο οποίος αποτελεί το βασικό μοχλό δημιουργίας θέσεων εργασίας, είναι καίριας σημασίας για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει αναλάβει να οδηγήσει το βασίλειο στον «απογαλακτισμό» του από το πετρέλαιο και την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές αργού.

Ωστόσο, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, οι αναλυτές εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν ότι ο σχεδιασμός του βασιλιά, ο οποίος περιλαμβάνει και φορολογικά μέτρα και εισφορές για τους ομογενείς δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η εξάρτηση από το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Η μεγαλύτερη αραβική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% πέρυσι, για πρώτη φορά από το 2009 καθώς το βασίλειο μείωσε την παραγωγή πετρελαίου στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ χωρών εντός και εκτός του ΟΠΕΚ. Αν εξαιρεθεί ο πετρελαϊκός κλάδος, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,1%.

Η Monica Malik, επικεφαλής της Commercial Bank στο Αμπού Ντάμπι ανέφερε ότι αναμένει μια σταδιακή αύξηση στην δραστηριότητα εκτός πετρελαίου από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και μετά ενώ τα υψηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο θα στηρίξουν τις δημόσιες δαπάνες.

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ, οι οποίες αποτελούν ένα μέτρο μέτρησης για τις δαπάνες των νοικοκυριών επίσης εμφάνισαν σημάδια ανάκαμψης.

Ωστόσο η υψηλή ανεργία και η μείωση του αριθμού των μεταναστών περιορίζει την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι βελτιωμένες προβλέψεις επηρεάζουν και την πορεία των τιμών του πετρελαίου όπως εκτιμά η Malik. H τιμή του αργού σημείωσε άνοδο 17% στα 78 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το ΑΕΠ εκτός του πετρελαϊκού κλάδου θα σημειώσει αύξηση 3,7% φέτος αλλά αυτή η πρόβλεψη είναι αρκετά αισιόδοξη σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2,7%.

By