Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019

Τα δέκα σημαντικότερα εστιατόρια των τελευταίων τριάντα χρόνων

Ένα προσωπικό top-10 των σημαντικότερων και πιο επιδραστικών εστιατορίων των τελευταίων τριάντα χρόνων στην Αθήνα.

Έχω κάνει λίστες με τους σημαντικότερους σεφ, με τα εστιατόρια που άφησαν εποχή στην Αθήνα, με τα προσωπικά αγαπημένα μου κι ένα σωρό άλλα. Σήμερα όμως, στον απόηχο των βραβείων αλλά και με αφορμή τα 20 χρόνια από το άνοιγμα του Αριστερά-Δεξιά, σκέφτηκα να βουτήξω στα βαθιά νερά των σημαντικότερων εστιατορίων που άνοιξαν στην πόλη τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Κάποια από αυτά λειτουργούν ακόμη, κάποια έχουν κλείσει, όλα τους όμως καθόρισαν αποφασιστικά τις εξελίξεις και διαμόρφωσαν την αθηναϊκή εστιατορική σκηνή του σήμερα συστήνοντάς μας σεφ, τάσεις, στιλ που απέδειξαν ότι έχουν διάρκεια. Όπως πάντα η λίστα είναι με σειρά σπουδαιότητας και αυστηρά προσωπική και τονίζω για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για τα –κατά την άποψή μου- επιδραστικότερα και όχι κατ΄ ανάγκη για τα καλύτερα.

1.Σπονδή

Έθεσε τον πήχη της υψηλής γαστρονομίας στην Αθήνα και «δημιούργησε» πολλούς από τους σημαντικότερους νέους σεφ στη χώρα.

2.48 the restaurant

Έβαλε την ελληνική κουζίνα στα γαστρονομικά σαλόνια και την έκανε μόδα.

3.Bajazzo

Υπήρξε το πρώτο γαστρονομικό εστιατόριο της Αθήνας και το πρώτο που κέρδισε αστέρι Michelin.

4.Αριστερά-Δεξιά

Έκανε τη γαστρονομία trend και μας έφερε για πρώτη φορά ένα πραγματικά ολοκληρωμένο εστιατορικό concept στην πόλη.

5.Βαρούλκο

Δημιούργησε την υψηλή κουζίνα της θάλασσας και συνεισέφερε όσο λίγα εστιατόρια σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

6.Vardis & Boschetto

Μια ισοβαθμία για τα δύο εστιατόρια που μας σύστησαν τις δύο σημαντικότερες ευρωπαϊκές κουζίνες και το σέρβις ενός grand restaurant.

7.Base Grill

Συνεισέφερε όσο κανένα στην τάση του κρέατος συνδυάζοντας πρωτοπορία, αναζήτηση και –καλώς εννοούμενη- μαζικότητα.

8.Vezene

Είναι το εστιατόριο που για πρώτη φορά έφερε σε επαφή το «καλό» εστιατόριο με την καθημερινότητα

9.Βιτρίνα

Υπήρξε ο προάγγελος της μοντέρνας γαστρο-ταβέρνας.

10.Kiku

Υπήρξε το πρώτο ασιατικό εστιατόριο πραγματικά υψηλού επιπέδου στην Αθήνα.

ΠΑΝΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΗΓΗ: https://www.fnl-guide.com/gr/el/

By