Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα επτά «όχι» που θέλει να μετατρέψει σε «ναι» ο Τσίπρας

Ποιους βουλευτές προσπαθεί να πείσει ο πρωθυπουργός να ψηφίσουν «ναι» στην αποψινή ψηφοφορία

tsipras

Επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα αλλά ψήφισαν «παρών» στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή προσπαθεί να μεταπείσει η κυβέρνηση ώστε να στραφούν στο «ναι» κατά την αποψινή ψηφοφορία.

Πρόκειται για τους:

Βασιλική Κατριβάνου
Χρήστο Καραγιαννίδη
Δημήτρη Μπαξεβανάκη
Νικόλα Μιχαλάκη
Ηρώ Διώτη και
Βασιλική Λέβα

Σε αυτούς προστίθεται και η Αλεξάνδρα Τσανάκα, βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν απούσα στην ψηφοφορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες παρεμβάσεις του ξεχώρισε τους 32 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» από τους υπόλοιπους. Άφησε έτσι ένα περιθώριο συνεννόησης με τους επτά βουλευτές ώστε να ενσωματωθούν ξανά στο κυβερνητικό στρατόπεδο και να ψηφίσουν «ναι» στη δεύτερη δέσμη μέτρων που έρχεται σήμερα τα μεσάνυχτα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της ότι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι οριακά καλύτερο», χωρίς να διασαφηνίζεται ποιοι από τους 7 βουλευτές υποσχέθηκαν στον πρωθυπουργό να ψηφίσουν «ναι».

Για αναπόφευκτο σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος, προκαλώντας αίσθηση, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τους διαφωνούντες.

«Υπάρχουν δύο απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς το διαζύγιο να είναι αναπόφευκτο, αλλά πρέπει να γίνει ευρύς διάλογος» παραδέχθηκε η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. Όταν ρωτήθηκε αν το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο, απάντησε: «Πιθανόν να είναι και έτσι, αλλά δεν είμαι εγώ αυτή που θα το προαποφασίσω», είπε.

Και πρόσθεσε: «Εφόσον αυτά συζητηθούν με ευρύ δημοκρατικό, συλλογικό διάλογο θα δούμε πως θα πορευθούμε». Απαντώντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και στους λοιπούν διαφωνούντες ότι εκείνοι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς, οι οποίοι μέσα από τις διαφωνίες μας τόσα χρόνια έχουμε συστρατευτεί. Επομένως, εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν δυο διαφορετικές στρατηγικές, πραγματικά θα είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος. Ίσως θα είναι αδύνατος».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι το γεγονός ότι οι δυο διαφορετικές αντιλήψεις συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο «δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι». Επιπλέον, αναφέρθηκε στον χρόνο των εκλογών: «Είναι μια δυναμική διαδικασία όλο αυτό το οποίο εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολύ πυκνά πολιτικά ζητήματα έντονα, τα οποία θα πρέπει να βρουν τον δρόμο τους. Μέσα, λοιπόν, απ’ όλο αυτό, ενδεχομένως, να πάμε στις εκλογές όταν χρειαστεί».

Δεν είναι τυχαίο ότι η δημόσια αυτή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου έρχεται 24 ώρες μετά τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά των διαφωνούντων (Βαρουφάκη, Λαφαζάνη κ.λπ.) μέσω διαρροών από συνεργάτες του. Δείχνοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να κόψει τον γόρδιο δεσμό με τους διαφωνούντες.

Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος προέβλεψε ότι η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καλύτερη για την κυβέρνηση. «Σε αυτήν την ψηφοφορία τα πράγματα είναι καλύτερα. Η στήριξη στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη» είπε, ενώ απέκλεισε και πάλι ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη χρονική στιγμή, προέχει να επιστρέψει η χώρα σε μια σχετική κανονικότητα» επεσήμανε η Όλγα Γεροβασίλη.

Αρνητική απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εμφανίστηκε στη Βουλή η Ραχήλ Μακρή, της οποίας η στάση θεωρείται ενδεικτική των προθέσεων και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους» και υποστήριξε ότι «οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία».

Δήλωσε ακόμα ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ με αυτό το τίμημα αποτελεί «ληστεία». «Μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, να ενημερώσω τους Έλληνες ότι τα σπίτια τους θα περνάνε στα ξένα funds και οι καταθέσεις τους θα γίνουν έρμαια των τραπεζιτών. Σε ένα τέτοιο νομοθέτημα αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου» ξεκαθάρισε η κ. Μακρή.

Στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας η θέση της κ. Μακρή είχε θεωρηθεί προάγγελος της στάσης που θα κρατούσε η πρόεδρος της Βουλής, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Αρνητικοί απέναντι στο νομοσχέδιο εμφανίστηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

«Για δεύτερη Τετάρτη ζούμε τον ίδιο εφιάλτη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να γίνονται τιμητές αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που ζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι είπαν «όχι» στον εκβιασμό και «όχι» στους εκβιαστές» επισήμανε ο κ. Πετράκος.

«Αρνούμαι να δεχτώ τις νεοφιλελεύθερες λογικές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε ο κ. Πετράκος και συμπλήρωσε ότι «δεν είχαμε εξουσιοδότηση για έξοδο από το ευρώ, αλλά δεν είχαμε και εξουσιοδότηση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Αντίθετα είχαμε υποχρέωση να μην υπογράψουμε νέο μνημόνιο». Και κατέληξε: «Αρνούμαι να συναινέσω ότι σώζεται η χώρα μου όταν καταστρέφονται οι πολίτες της».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας σημείωσε ότι «ζούμε μια παραδοξότητα: Οι εμπνευστές των μνημονίων ξαφνικά νοιάζονται για το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες και για το ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος προκειμένου να εκφράσουν γνώμη οι βουλευτές». Και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα προσδιορίζονται από τραγικότητα για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία.

«Τα μνημόνια δεν ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, είναι η πολιτική αυτών που όλα αυτά τα χρόνια κυβερνούσαν μέσα από τη διαπλοκή και τη ρεμούλα» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θωμάς Κώτσιας, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

«Απαιτούσα από τον πολιτικό μου χώρο να έχει εναλλακτικό σχέδιο και να μην εκβιάζεται» ανέφερε ο κ. Κώτσιας και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν μονόδρομοι για έναν λαό που υπερασπίζεται τη ζωή του», ενώ επισήμανε ότι τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι η Ελλάδα του μόχθου, της δουλειάς και της δημιουργίας.

Ακόμη, ο κ. Κώτσιας ανέφερε ότι η Αριστερά θα συνεχίσει την πορεία της καθώς έρχεται από μακριά.

«Δεν μπορεί να έχουμε τρικομματική κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, αναφέροντας ότι οι 40 διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν ως κόμμα. Ο κ. Πανούσης δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FΜ πως δεν πρόκειται για μια διαφωνία σε μια διάταξη, αλλά είναι «μια συγκροτημένη διαφορετική στρατηγική».

Όπως είπε, αφού είναι συγκροτημένο και λειτουργεί με άλλους κανόνες από αυτούς που έχει ο πρόεδρος του κόμματος, λειτουργεί ως άλλο κόμμα. «Άρα», πρόσθεσε, «έχουμε δύο κόμματα και συν οι ΑΝΕΛ τρία κόμματα», ενώ εκτίμησε πως «αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάρα πολύ κι όχι μόνο για κοινοβουλευτικούς λόγους ή για ηθικοπολιτικούς λόγους, απλώς για λειτουργικούς».

«Τα προβλήματα αυτά λύνονται συνήθως με τον γόρδιο δεσμό, κόβεται, δεν λύνεται, διότι κάτι που μένει πολύ σαπίζει, δηλαδή η γάγγραινα είναι κάτι κακό στην πολιτική», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε λακωνικά: «Δεν γλιτώνονται».

By