Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2019

Τα καταστήματα παίζουν κρυφτό με τα προϊόντα της Ιβάνκα Τραμπ

Tα καταστήματα Bed Bath & Beyond πουλούσαν on line τις τσάντες της Ιβάνκα Τραμπ, μέχρι τον Μάρτιο, όταν τα προϊόντα ξαφνικά εξαφανίστηκαν.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν διαθέτουν πλέον εμπορεύματα της Πρώτης Κόρης.

Αν και επρόκειτο για ένα μόνο – και κάπως… αστείο – προϊόν, ακτιβιστές που απεχθάνονται τον πατέρα της έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Ενώ οι υποστηριχτές του Ντόναλντ Τραμπ (και εκείνοι της κόρης του) απάντησαν με διαμαρτυρίες. Η εταιρεία αποφάσισε να ανακαλέσει τη δήλωση του εκπροσώπου της και να βεβαιώσει το κοινό ότι αν και το προϊόν της Ιβάνκα δεν διατίθεται πλέον online, μπορούν να το βρουν σε ορισμένα καταστήματα.

Παραλλαγές της ίδιας ιστορίας θα διαβάσει κανείς και για άλλα καταστήματα που πωλούν προϊόντα της Ιβάνκα Τραμπ. Όταν το Φεβρουάριο τα επίμαχα προϊόντα εξαφανίστηκαν από την ιστοσελίδα των πολυκαταστημάτων Belk, η εταιρεία ενημέρωσε το κοινό ότι η απόφαση ήταν καθαρά επιχειρηματική και ότι τα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε τρία καταστήματα-ναυαρχίδες τους. Τα προϊόντα της Τραμπ αφαιρέθηκαν επίσης από τις ιστοσελίδες των Burlington Coat Factory, Saks Off Fifth και Stein Mart, αν και παραμένουν σε καταστήματά τους.

Εκπρόσωπος της εταιρείας της Ιβάνκα Τραμπ δήλωσε ότι δεν ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα τους διατίθενται στο εμπόριο και ότι οι μετακινήσεις από online σε φυσικά καταστήματα είναι κάτι συνηθισμένο. Η εταιρεία εκχωρεί την άδεια χρήσης του ονόματος Ivanka Trump σε παρασκευαστές όπως η G-III Apparel Group που κατασκευάζει μια σειρά ρούχων 100 εκατ. δολαρίων, μαζί με παπούτσια και κοσμήματα. Η G-III έχει τα δικαιώματα του ονόματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το αντι-Τραμπικό κίνημα καταναλωτών Grab Your Wallet, που πρωτοστατεί στα μποϊκοτάζ εμπόρων που διαθέτουν προϊόντα της Ιβάνκα, υποστηρίζει ότι οι εταιρείες προσπαθούν να τα έχουν καλά με όλους αφαιρώντας τα προϊόντα μόνο από τα online καταστήματα και όχι από τα φυσικά. Και επιμένει να μποϊκοτάρει όσους πωλούν την μάρκα Ivanka Trump, είτε on line είτε σε κατάστημα.

Όλα αυτά, βέβαια, ξεκίνησαν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο. Η μάρκα Ivanka Trump άρχισε να εξαφανίζεται από μεγάλες αλυσίδες όπως η Nordstrom, η Neiman Marcus και η ShopStyle. Οι επικριτές του Τραμπ ζητούσαν μποϊκοτάζ στα καταστήματα που την πωλούσαν, οι υποστηριχτές του ζητούσαν μποϊκοτάζ στα καταστήματα που σταματούσαν να την πωλούν. Όταν τον Φεβρουάριο η Nordstrom επιβεβαίωσε ότι θα αποσύρει εντελώς τα προϊόντα λόγω χαμηλών πωλήσεων, έπεσε θύμα των tweets του Ντόναλντ Τραμπ, που έγραψε ότι η κόρη του έχει «πολύ άδικη αντιμετώπιση».

Η ίδια η Ιβάνκα που πλέον έχει επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση του πατέρα της, επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι αφήνει την καθημερινή διαχείριση στη συνεργάτιδά της Άμπιγκεϊλ Κλεμ.

Δεχόμενα πιέσεις τόσο από αντιπάλους όσο και από υποστηριχτές του Τραμπ, τα περισσότερα καταστήματα αναζητούν μέσες λύσεις. Ωστόσο, η Ντοροθι Κρένσο, ιδρύτρια της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Crenshaw Communications, θεωρεί ότι πρέπει να επιλέξουν μία πλευρά. «Θα δεχθούνς κριτική όπως και να έχει, γι αυτό πρέπει να διαλέξουν ομάδα, να διαλέξουν πλευρά και να μείνουν πιστοί σε αυτή. Αν μια εταιρεία δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, το πιο πιθανό είναι να εξοργίσει και τις δύο πλευρές».

By