Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα «παλιά» κόκκινα δάνεια στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών

Ανεβάζουν τους τόνους οι εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης ζητώντας από τις τράπεζες να επιβάλλουν πιο αυστηρούς κανονισμούς για τη διαχείριση της «κληρονομιάς» των κόκκινων δανείων ύψους 1 τρισ. ευρώ που άφησε πίσω της η χρηματοοικονομική κρίση.

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πρέπει η τράπεζες να προβλέψουν μεγαλύτερο βαθμό κάλυψης για τα νέα δάνεια που εκταμιεύουν, οι αρχές εξετάζουν τώρα να επιβάλλουν αντίστοιχους αυστηρούς κανόνες και για την απομείωση των κόκκινων δανείων που έχουν συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

«Οι εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να επισπεύσουν τη διαχείριση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το ύψος των ανοιγμάτων που διατηρούν σήμερα οι τράπεζες της Ευρωζώνης σε επισφαλείς απαιτήσεις ανέρχονται σε 915 δισ. ευρώ –περίπου το 4% της συνολικής τους έκθεσης.

Στην Ιταλία, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι και οι κεντρικοί Ιταλοί τραπεζίτες προέβαλαν αντιστάσεις στα σχέδια της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τον δανεισμό εκ μέρους των τραπεζών και θα πυροδοτήσει νέα κρίση. Συγκεκριμένα οι ιταλικές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 326 δισ. ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για αύξηση των καλύψεων για τα νέα δάνεια που «κοκκινίζουν» από το 2018, η Σάρον Ντόνερι, αναπληρώτρια κεντρική τραπεζίτης της Ιρλανδίας, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας που εισηγήθηκε τις αλλαγές, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις και για τα υφιστάμενα NPLs.

«Έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια ξεκάθαρη, διαφανή και συνεπή λύση ανάλογη με την πρόταση για τα μελλοντικά NPLs», δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις. Εάν γίνει αυτό, το κόστος διατήρησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα αυξηθεί κατακόρυφα στον ισολογισμό τους και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί αρμόδιοι χάραξης πολιτικής και τραπεζίτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

«Είναι πολύ τιμωρητικό να αναγκάζεις τις τράπεζες να διαγράψουν ολόκληρη την ονομαστική αξία των εξασφαλισμένων [μη εξυπηρετούμενων] δανείων, λες και οι εξασφαλίσεις δεν έχουν αξία», σχολιάζει ο Μάρκο Ματζουτσέλι, διευθύνων σύμβουλος της Bank Julius Baer στη Ζυρίχη.

Οι εποπτικές αρχές γνωρίζουν ότι οι τράπεζες χρειάζονται χρόνο για να  «ξεφορτωθούν» τα κόκκινα δάνεια. «Θα χρειαστεί να περάσει μια δεκαετία περίπου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα», αναφέρουν προσκείμενες πηγές. «Κανείς δεν θέλει να επιβάλλει τόσο σκληρούς κανόνες που ο τραπεζικός κλάδος δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Κανείς δεν θέλει να συνθλίψει την Ιταλία».

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν συσσωρευτεί είναι μεγάλος αλλά διαχειρίσιμος.

By