Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα ρίχνουν στους δανειστές και τη… ΝΔ για τις καθυστερήσεις

H κυβέρνηση αναζητά ένα νέο αφήγημα σε αντιστάθμισμα για τα σκληρά μέτρα που έρχονται.

Την στιγμή που, όπως καταδεικνύουν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την επίτευξη συμφωνίας χάνεται, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις αναζήτησης νέων αφηγημάτων προκειμένου να “αμπαλάρει” τα σκληρά νέα μέτρα που έρχονται, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να θέσει… όρους στους δανειστές λέγοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχει αρχίσει η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για το χρέος.

Μιλώντας στο “Εθνος της Κυριακής”, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με «ουσιαστικά μέτρα για το χρέος». Και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται”.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για τα βαριά μέτρα από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά άλλη μια ρητορική άσκηση “αντίστασης στους δανειστές” επιμένοντας στο δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και στην “επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας”, σε μια στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει να γίνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση τόσο εναντίον των δανειστών όσο και της ΝΔ, κατηγορώντας τους πρώτους για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, και τη δεύτερη για ταύτιση με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ακόμη και για σχέδιο αποσταθεροποίησης, κάτι που αντανακλά και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής της Κυριακής» με τίτλο «Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα», στο οποίο αναφέρεται ότι υπάρχει «Συμφωνία Μητσοτάκη-Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης».

Εξερχόμενος πάντως από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί τελικώς συμφωνία. Ερωτηθείς αν θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο απάντησε: “Ναι θα έχουμε, αλλά ότι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ότι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε”.

Θολό τοπίο για συμφωνία – Τα σκληρά μέτρα 

Το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα και κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, δεν πρόκειται να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μια προοπτική που ήδη έχει διαψευστεί αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη την περασμένη Τετάρτη.

Το ΔΝΤ ασκεί μεγάλες πιέσεις, ούτως ώστε η περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2 δις. ευρώ να γίνει από την 1/1/2019 με πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποδεχτεί ότι θα μειωθούν οι συντάξεις το 2019 αλλά επιδιώκει να «σπάσει» την περικοπή σε δύο δόσεις. Δηλαδή, το 2019 να περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 0,7% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 0,3% να γίνει το 2020. Αντίστοιχα, το 2019, το αφορολόγητο να περικοπεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφέρει 0,3% του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 0,7% του ΑΕΠ να γίνει το 2020.

Μισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι ξανά οι μεγάλοι χαμένοι

Παράλληλα, η περικοπή του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ σημαίνει πρακτικά αύξηση από 200 έως 420 ευρώ του φόρου εισοδήματος ετησίως για το 2019 και το 2020, πλήττοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους, ακόμη και αυτούς με πολύ μικρές συντάξεις όπως στην περίπτωση του πρώην ΤΕΒΕ.

Στην περίπτωση ενός εργαζομένου που έχει ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ και ο οποίος τώρα πληρώνει φόρο 80 ευρώ ετησίως, μετά την μείωση της έκπτωσης φόρου η επιβάρυνση θα φτάσει στα 680 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημά του από τα 637 ευρώ θα πέσει στα 594.

Συμφωνία στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η β’ αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τις 22 Μαΐου.

Ωστόσο όλες οι πλευρές επιδιώκουν να έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Απριλίου προκειμένου στις εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ η συζήτηση να επικεντρωθεί στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους.

Πάντως η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΥΖΑ κύλησε ομαλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Όλα πήγαν πολύ καλά είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όχι απλώς καλά, άριστα δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. Συμφωνήσαμε σε όλα είπε ο Νίκος Φίλης ενώ με ανακοίνωσή της η ΠΓ δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ρητορικές διακηρύξεις και νέα αφηγήματα 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση» .

Προσθέτει ότι «οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει. Δεν υποχωρούμε από τη θέση μας για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σημειώνει επίσης: «Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στη γραμμή του πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού, υιοθετεί όλη την επιχειρηματολογία της πιο σκληρής πλευράς των δανειστών και επιδιώκει την πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και, γενικότερα, την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται «η απέλπιδα προσπάθεια της εγχώριας «συμμαχίας των προθύμων», που τις τελευταίες μέρες ανασύρει μέχρι και τα φαντάσματα του παλιού πολιτικού συστήματος, όσους έχουν εδώ και χρόνια καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών, με φανερό και μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς, αλλά κυρίως την επιστροφή του πιο σκληρού αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, θα πέσει στο κενό. Ο ελληνικός λαός ούτε ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και αποδέχθηκαν τη λεηλασία, ούτε παραγνωρίζει ποιοι τώρα αγωνίζονται για την ανόρθωση της χώρας δίνοντας σκληρή μάχη εν μέσω δυσμενών συσχετισμών για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Το αν, βεβαίως, οι ρητορικές διακηρύξεις της ΠΓ θα αποδειχθούν για ακόμη μια φορά προαναγγελία κυβιστήσεων είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα φανει.

ΝΔ: Θέατρο του παραλόγου 

«Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται». Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το θέατρο του παραλόγου. Από τη μία, αποδέχονται νέα μέτρα λιτότητας και, από την άλλη, παριστάνουν ότι αντιστέκονται στους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, ροκανίζουν το χρόνο, βυθίζουν την κοινωνία σε αβεβαιότητα και οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο».

By