Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα τέσσερα στοιχήματα για τις τράπεζες μετά τα stress tests

Οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν αλώβητες από τη δοκιμασία των stress tests αλλά έχουν φιλόδοξους στόχους να επιτύχουν προκειμένου να πείσουν τους δανειστές ότι παραμένουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

Το Σάββατο 5 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, ενώ την ίδια ημέρα κάθε τράπεζα αναμένεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τις επιδόσεις στα stress tests και τα επόμενα βήματά της.

Το 2018 είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έτος για τις τράπεζες, αφού εκτός από τον «πέλεκυ» των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα σχέδια εξυγίανσης που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 αλλά και να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καλούνται να κινηθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες στρατηγικής φέτος:

1. Μείωση των κόκκινων δανείων

Σύμφωνα με τα σχέδια που κατέθεσαν οι τράπεζες στους εποπτικούς φορείς (SSM) για το 2018, αφού ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αυξάνεται στα 14 δισ. ευρώ, από 9 δισ. ευρώ που μειώθηκαν το 2017.

Το 2017, κατόρθωσαν να υπερβούν τον στόχο κατά 1 δισ. ευρώ, ωστόσο, φέτος ο πήχης ανεβαίνει κατά 5 δισ. ευρώ. Για να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις τους, οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα και αποφασιστικά σε δύο βασικούς άξονες: διατήρηση του ρυθμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και επιτάχυνση της πώλησης κόκκινων χαρτοφυλακίων σε fund.

2. Πώληση των μη βασικών δραστηριοτήτων

Το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών ως προς τις μη βασικές δραστηριότητες, ή τις θυγατρικές του εξωτερικού, έχει υλοποιηθεί. Με την πώληση της Banca Transilvania στη Ρουμανία, η Eurobank έκλεισε τον κύκλο των αποεπενδύσεων στο εξωτερικό. Η πώληση της Banca Romaneasca επίσης στη Ρουμανία, από την Εθνική Τράπεζα, ναυάγησε απροσδόκητα τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται να αναζητηθεί αγοραστής εντός του έτους.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» όμως εξακολουθεί να είναι για την ΕΤΕ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά το ναυάγιο με την Exin το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, πάντως, η διοίκηση της ΕΤΕ επισπεύδει τις διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές Fosun και Gongbao προκειμένου το deal να υλοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, καταγράφοντας καθυστέρηση ενός έτους.

3. Συρρίκνωση δικτύου

Μία ακόμη υποχρέωση των τραπεζών στο πλαίσιο της μείωσης του λειτουργικού τους κόστους είναι η συρρίκνωση του δικτύου με αντίστοιχη μείωση των εργαζομένων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς υλοποίησαν προγράμματα εθελούσιας εξόδου μειώνοντας το προσωπικό τους κατά 500 και 1150 άτομα αντίστοιχα. Αντίστοιχο πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινώσει και η Εθνική Τράπεζα τον Μάιο ενώ τη σκυτάλη εκτιμάται ότι θα πάρει και η Alpha Bank.

4. Επανεκκίνηση των χορηγήσεων

Παράλληλα με τα σχέδια εξυγίανσης της λειτουργίας τους, οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν στα «κανονικά» τους καθήκοντα, δηλαδή τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Υπό το υπέρογκο βάρος των κόκκινων δανείων, η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει κλείσει για τις ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός που υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια ώρα, όμως, υπονομεύει και την κερδοφορία των τραπεζών που δίνουν μάχη να κρατηθούν «υπό του μηδενός», όπως αποκαλύπτουν τα ετήσια αποτελέσματα για το 2017.

By