Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020

Τέλος εποχής για την Pasal Development

Τέλος εποχής για την Pasal Development, η οποία στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της οικογένειας του Σωτήρη Θεοδωρίδη πρόκειται να περάσει υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με στρατηγικό επενδυτή τον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη της σουηδικής Sterner Stenhus με δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών στη Σουηδία.

Χθες, η γενική συνέλευση έδωσε το «πράσινο φώς» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η εν λόγω συμφωνία, με στόχο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κώστας Μαρκάζος -ο οποίος πρόκειται να αναλάβει στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου κάτω από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς- «να έχουμε μία υγιή εταιρεία με ισχυρούς μετόχους.

Η συμφωνία με το νέο μέτοχο είναι η εταιρεία να παραμείνει στο Χρηματιστήριο. Το πλάνο μας είναι η εταιρεία να μεγαλώσει περαιτέρω αξιοποιώντας τα δικά της ακίνητα ή με την εξαγορά άλλων ακινήτων, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο για δημιουργία Επενδυτικής Ακινήτων».

Από την πλευρά του, ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης δήλωσε ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει την εταιρεία κάτω από τις νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης και θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο. «Χειριστήκαμε τα δεδομένα με ειλικρίνεια, ακόμη και εις βάρος μας ορισμένες φορές κι επιπλέον και από την πλευρά των τραπεζών υπήρξε συνεργασία», επεσήμανε σχετικά.

Η συμφωνία της Pasal με την Sterner Stenhus προβλέπει ότι ο επενδυτής θα προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, λαμβάνοντας μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπως θα διαμορφωθεί κατόπιν της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πάντως όχι κάτω του 88%, όπως αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.

Παράλληλα με την παραπάνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η εταιρεία θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, είτε από τον επενδυτή είτε από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει 22 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να προβεί σε ολοσχερή εξόφληση των οφειλών της προς την Αlpha Βank Α.Ε.

Με την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας από τον επενδυτή θα επιτευχθεί η χρηματοοικονομική εξυγίανση της εταιρείας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξή της.

Σημειώνεται ότι εισηγμένη και σήμερα δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή εργαζόμενους, ενώ μετά και την επικείμενη πώληση θυγατρικής εταιρείας (ιδιοκτήτριας του εμπορικού AthensHeart) ο τραπεζικός της δανεισμός μειώνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η διοίκηση επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας εξυγίανσης παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας τέσσερα ακίνητα που ήταν να περάσουν στον έλεγχο τρίτων και συγκεκριμένα (οι κεντρικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο που μισθώνονται στην Σκλαβενίτης με 1,5 εκατ. ευρώ έσοδο, ένα οικόπεδο στο Λαύριο, ένα ακίνητο στο Βοτανικό με το πρώην εργοστάσιο της Soulis και οι παλιές καπναποθήκες στο Ωραιόκαστρο) κι επιπλέον ένα οικόπεδο 80 στρεμμάτων στη Χαλκίδα. Αυτά τα ακίνητα θα οδεύσουν σε δεύτερο χρόνο προς αξιοποίηση.

«Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, θα έπρεπε να δώσουμε τα ακίνητα πίσω στην πιστώτρια τράπεζα. Το όφελος ωστόσο για την εταιρεία θα ήταν ελάχιστο, με μοναδικό ακίνητο προς αξιοποίηση αυτό της Χαλκίδας.

Δεδομένου ότι υπήρξε ο ενδιαφερόμενος από τη Σουηδία, προτιμήσαμε αυτή η εταιρεία να συνεχίσει, με νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κώστα Μαρκάζο», ανέφερε η διοίκηση.

Με βάση το πλάνο, η καθαρή θέση της εταιρείας μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γυρίσει σε θετική, ενώ και ο δανεισμός περιορίζεται δραστικά.

By