Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θερμοκρασίες-ρεκόρ αναμένονται τους καλοκαιρινούς μήνες

Όλο και πιο … θερμά θα είναι τα επόμενα καλοκαίρια, σύμφωνα με ενδείξεις, που έχουν στη διάθεσή τους επιστήμονες

Summer-Heat

 

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Μάρτιο κατά 1,53 βαθμούς Φαρενάιτ υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα για τον μήνα Μάρτιο, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Μάρτιος του 2010.

Ο πιο θερμός Μάρτιος του δικού της αρχείου μετρήσεων ήταν ο Μάρτιος του 2015 και για την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ενώ για την NASA, ήταν ο τρίτος θερμότερος, πίσω από τον Μάρτιο του 2010 και του 2002.

«Περιμένουμε ότι θα έχουμε όλο και πιο ζεστές χρονιές» λέει ο Γκέιβιν Σμιντ, επικεφαλής του Goddard Institute of Space Studies της NASA. «Και ακριβώς όπως το 2014, τα ρεκόρ θα σπάνε στο μέλλον, όλο και πιο συχνά. Ίσως όχι κάθε χρόνο» προσθέτει.

Αν και οι τρεις υπηρεσίες έχουν ελαφρά διαφορετικούς τρόπους μετρήσεων, με αποτελέσματα οι κατατάξεις τους να διαφέρουν τόσο για συγκεκριμένους μήνες, όσο και για χρονιές, και οι τρεις συμφωνούν ως προς την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε πρόσφατο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Γκέιβιν Σμιντ υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα άνοδος της θερμοκρασίας αντανακλά δύο εξελίξεις: «Την καθυστερημένη έναρξη, το 2014, του φαινόμενου του Ελ Νίνιο και την άνοδο της θερμότητας στον βόρειο Ειρηνικό». «Αν ο Ελ Νίνιο συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κι αν παραμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είναι πολύ πιθανό να έχει ο πλανήτης θερμοκρασίες-ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ, για τους επόμενους πολλούς μήνες» λέει η κλιματολόγος Τζέσικα Μπλάντεν στο National Climatic Data Center της NOAA.

Πρόσφατη ανάλυση του Climate Central, ανεξάρτητου οργανισμού επιστημόνων και δημοσιογράφων, που ενημερώνουν το κοινό στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις των αλλαγών του κλίματος, έδειξε ότι οι 13 από τις 15 χρονιές με τις ιστορικά υψηλότερες θερμοκρασίες ανήκουν στον 21ο αιώνα, δηλαδή είναι μετά το 2000. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο παράγοντας του τυχαίου είναι 1 προς 27.000.000, τονίζουν. Σημειώνουν, επίσης, την απουσία ιστορικά ψυχρής χρονιάς μετά το 1911, ενώ στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 14 ρεκόρ ιστορικά θερμότερων χρονιών, γεγονός που συνιστά ισχυρή ένδειξη της τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

By