Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Ποιες ευκαιρίες ψάχνουν οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων

Ευκαιρίες στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης αναζητούν εταιρείες επένδυσης σε ακίνητα, funds και σχήματα που προσβλέπουν, μεσομακροπρόθεσμα, στην εξασφάλιση εσόδων και αποδόσεων όχι μόνον εξαιτίας της αύξησης των τιμών, αλλά και της ανόδου του τουρισμού.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων-εκτιμητών ακινήτων Δανός / BNP Paribas για την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης (β’ εξάμηνο), εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα ενδιαφέρονται για την αγορά της Θεσσαλονίκης που θεωρούν ελκυστική, με τις Πανγαία, Grivalia και Trastor να δραστηριοποιούνται στο τοπικό real estate σε κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, τα ξενοδοχεία και οι αποθηκευτικοί χώροι (logistics).

Η Πανγαία με ενδιαφέρον για επενδύσεις, σε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και στην Ιταλία, διαθέτει περίπου το 10% των επενδύσεών της στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδιαφέρεται κυρίως για ξενοδοχεία και φοιτητικές κατοικίες στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αλλά εξετάζει και το ενδεχόμενο αγοράς καταστημάτων σε περιοχές υψηλής ζήτησης.

Η Grivalia μέσω κοινού σχήματος της θυγατρικής Grivalia Hospitality και της εταιρείας Μακεδονία Ξενοδοχεία, εξαγόρασε το «Όλυμπος Νάουσα» προς 5,5 εκατ. ευρώ, το οποίο μετασκευάζει σε boutique hotel.

H Trastor, όπως επισημαίνει η έκθεση της Δανός, στοχεύει σε επενδυτικά ακίνητα, στην αγορά της Θεσσαλονίκης και έχει ήδη αγοράσει στο παρελθόν το αυτόνομο κτίριο που στέγαζε την Fokas Sports, επί της οδού Τσιμισκή. Ενδιαφέρεται ακόμη για ακίνητα στον κλάδο των logistics, ενώ μέχρι σήμερα, στο χαρτοφυλάκιό της το56% κατέχουν τα εμπορικά ακίνητα, το 36% τα καταστήματα και το υπόλοιπο 8%, τα λοιπά ακίνητα.

Τι ψάχνουν

Κατά τη Δανός / BNP Paribas, τα αυτόνομα κτήρια που αναζητούν οι επενδυτές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

-Εμβαδόν – 1.000 τ.μ. (τουλάχιστον).

– Αυτόνομη είσοδο.

-Να είναι κενά ή να υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθούν κενά.

– Να έχουν την δυνατότητα προστιθέμενης αξίας.

– Να χρήζουν ανακαίνισης.

-Να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

– Να διαθέτουν καλή πρόσβαση στον ΟΑΣΘ και στο Μετρό που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Επίσης, η βραχυχρόνια μίσθωση και η αγορά φοιτητικών κατοικιών είναι δύο τομείς που προσελκύουν τους επενδυτές στη συμπρωτεύουσα.

Θεσσαλονίκη: Ποιες ευκαιρίες ψάχνουν οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων

Καταστήματα

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι εταιρείες που θέλουν να τοποθετηθούν στο κέντρο, επιλέγουν σημεία πλησίον της οδού Τσιμισκή, όπως το κατάστημα που εγκαινίασε η εταιρία Calvin Klein στην οδό Μητροπόλεως. Τα ενοίκια καταγράφουν αυξητική πορεία και η απορρόφηση των κενών χώρων retail, με τις αποδόσεις και τη διαθεσιμότητα να μειώνονται.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται πλέον το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή να διεκδικούν «αέρα», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την μίσθωση των ακινήτων.

Όσον αφορά τις δευτερεύουσες τοπικές αγορές συνεχίζεται η «τοποθέτηση» Κινέζων επιχειρηματιών, οι οποίοι συνεχίζουν την δυναμική ανάπτυξή τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Οι αποδόσεις των καταστημάτων στην Τσιμισκή κυμαίνονται σε επίπεδο του 6%, ενώ για τις δευτερεύουσες αγορές του κέντρου η αντίστοιχη απόδοση είναι 7,5-8%.

Ενοίκια γραφείων

Γραφεία

Η αγορά των γραφείων παρουσιάζει για το 2018 σταθερή πορεία, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της ζήτησης. Τα ακίνητα τα οποία αναζητούν οι δυνητικοί μισθωτές κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 120 – 250 τ.μ. και βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην ανατολική πλευρά κοντά στο αεροδρόμιο. Ενδιαφέρονται ακόμη για χώρους που εξυπηρετούν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο το λιμάνι στην δυτική είσοδο της πόλης, ενώ πρόβλημα είναι η έλλειψη γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, στο κέντρο της πόλης, καθώς η προσφορά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι περιορισμένη.

To τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνει η έρευνα, προκύπτει ζήτηση από εταιρείες που μετεγκαθίστανται, με γραφεία, που δεν χρήζουν μεγάλων παρεμβάσεων, να προσελκύουν το ενδιαφέρον τους.

By