Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τι δείχνουν τα «greeklish» του Ευκλείδη για τη διαπραγμάτευση

Τα σαρδάμ του …Τσακαλώτου δείχνουν το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Το Mea Culpa του υπουργού Οικονομικών στους Γερμανούς βουλευτές για την 13η σύνταξη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει την φήμη αυθόρμητου πολιτικού ο οποίος με τις ατάκες του λόγω της αγγλικής του προφοράς και της περιορισμένης χρήσης της ελληνικής γλώσσας, έχει προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις στο κοινοβούλιο, από γέλιο μέχρι και οργή. Τον τελευταίο καιρό όμως ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται ότι έχει στριμωχτεί από τους εταίρους σε τέτοιο βαθμό που κάνει το ένα φραστικό λάθος πίσω από το άλλο προκαλώντας ακόμα και αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ξένων εντύπων.

Σε κάθε περίπτωση όμως από την περίπτωση Τσακαλώτου αποκαλύπτεται η διγλωσσία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την απόφαση να δώσει το επίδομα στους μικροσυνταξιούχους, θυμίζοντας έντονα την διαπραγμάτευση του 2015. Έτσι ο υπουργός Οικονομικών στο εσωτερικό της χώρας έκανε λόγο για υποχρέωση της κυβέρνησης να αποδώσει το επίδομα στους μικροσυνταξιούχους και μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη υπερθεμάτισαν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν ο Β. Σόιμπλε ζήτησε να αξιολογηθούν οι παροχές από τους θεσμούς και ακολούθησε η απόφαση του ESM να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τον χρέος. Λίγες ημέρες αργότερα σε συνάντηση του Ευ. Τσακαλώτου με Γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε «επικοινωνιακά λάθη» στην ανακοίνωση παροχών και ζήτησε συγγνώμη που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τους δανειστές για τις παροχές που ανακοίνωσε μονομερώς ο Αλέξης Τσίπρας. Από το δημοσίευμα του Spiegel συμπεραίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών τρομοκρατημένος από τις αντιδράσεις των εταίρων και κυρίως των Γερμανών επιδίωξε να ανατρέψει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί, αποδεχόμενος ότι έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση των δανειστών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος που δεν είχαν ενημερώσει τους πιστωτές.

Μετά από το δημοσίευμα του Spiegel ξεκίνησε η εκστρατεία στο εσωτερικό της χώρας για να αντιστραφεί το κλίμα με την τακτική της διάψευσης ή της διαβεβαίωσης ότι παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενα του υπουργού αποδίδοντας σκοπιμότητα σε όσους αναπαράγουν την είδηση. Με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει ότι η Αθήνα δεν είχε χρόνο να ενημερώσει τους δανειστές: «Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».

Ένα τόνο πιο σκληρό ήταν το Μ. Μαξίμου αφού κύκλοι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν παραδέχθηκε κανένα «επικοινωνιακό λάθος» και σημειώνουν ότι ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα – συμφωνία.

Τα μπρος- πίσω του υπουργού Οικονομικών και η τακτική της κυβέρνησης να σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης στο εσωτερικό και να αναζητεί δρόμους προσέγγισης με τους δανειστές στο εξωτερικό καταδεικνύουν το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Αθήνα σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης. Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει εντύπωση στους εταίρους το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Ευ. Τσακαλώτος προαναγγέλλει με τις δηλώσεις του την πρόθεση της κυβέρνησης να …νερώσει το κρασί της και να αναζητήσει έναν έντιμο συμβιβασμό, αφήνοντας στο παρελθόν την φρασεολογία της μετωπικής σύγκρουσης που αξιοποιήθηκε κατά κόρον το 2015. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν τέλος, ότι σε αυτήν την φάση η Αθήνα αναζητά λύση και οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων εκ των δανειστών, βάζουν σκληρές δοκιμασίες στην ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις κάλπες τον Αλέξη Τσίπρα.

By