Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι λένε οι αναλυτές για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές» προειδοποιεί ο Στιν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, εκτιμώντας ότι η «ανταλλαγή δασμών» μετά ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να έχει πολύ άσχημο τέλος.

«Αν ο ηττημένος είναι μια μεγάλη οικονομία ή μια ισχυρή πολιτική δύναμη, ενδέχεται να επιβάλει περιορισμούς, για παράδειγμα δασμούς, προκειμένου να αντισταθμίσει το ανταγωνιστικό της μειονέκτημα», αναφέρει ο αναλυτής. Η Saxo Bank υπογραμμίζει την κοντόφθαλμη στάση των κυβερνήσεων παγκοσμίως, αφού η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της κρίσης.

«Δεν υπάρχει προφανές τέλος στον πόλεμο αυτό», δηλώνει ο Λούις Κούιτζ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις τη λογική του «Πρώτα η Αμερική» (America First), οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι διευρυμένες και να πλήξουν μεγάλο φάσμα της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Διευρυμένες οι επιπτώσεις

Από τον σφοδρότερο εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην παγκόσμια ιστορία –όπως δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος– δεν βγαίνουν χαμένες μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα. Σύμφωνα με τον Ταϊμούρ Μπέιγκ, επικεφαλής αναλυτή της DBS Bank με έδρα τη Σιγκαπούρη, το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης αναμένεται να δεχθεί πλήγμα 0,8% από την έναρξη και ενδεχόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. «Δεδομένου του διευρυμένου χαρακτήρα του εμπορίου και της προμηθευτικής αλυσίδας, οι επιπτώσεις θα είναι επίσης ορατές στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν», εξηγεί.

Και οι Αμερικανοί καταναλωτές, όμως, δεν θα βγουν αλώβητοι από τον διεθνή «πόλεμο των δασμών». «Θα δυσκολευτούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που αγόραζαν μέχρι σήμερα και τα οποία εισάγονταν από την Κίνα –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», προειδοποιεί στο CNBC ο Γκάρεθ Λίδερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ασία. «Μέχρι να δούμε ποια ακριβώς προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο των αυξημένων δασμών, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τις επιπτώσεις για τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες», τονίζει.

Κάποιες χώρες ενδέχεται, βέβαια, να επωφεληθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα «Οι κινεζικοί δασμοί στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ίσως ανοίξουν μια δίοδο για τους Αυστραλούς εξαγωγείς, και η Αυστραλία να έχει την ευκαιρία να ενισχύσει το οικονομικό της αποτύπωμα. Εάν η Κίνα επιβάλει δασμούς της τάξης του 25% στους προμηθευτές από τις ΗΠΑ, οι Αυστραλοί εξαγωγείς μοσχαρίσιου κρέατος μπορούν να προσφέρουν πολύ πιο ανταγωνιστική τιμή, χάρη στο πλεονέκτημα των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων που συνδέουν την Αυστραλία με την Ασία», εξηγεί η Ελέανορ Κρέι, στρατηγική αναλύτρια αγορών της Saxo Bank.

«Ψύχραιμη» αντίδραση στις αγορές

Με κέρδη 0,5% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης την Παρασκευή, μετά το ράλι που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά. Εν όψει της έναρξης του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, όμως, το κινεζικό χρηματιστήριο έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας του από τα υψηλά Ιανουαρίου.

Η Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη την Πέμπτη, ωστόσο, τα πρόσημα είναι αρνητικά στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση για Dow Jones και S&P’s. Σε ουδέτερο έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη 1:00 (ώρα Ελλάδος).

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,15% έναντι του δολαρίου στο 1,1705, ενώ η ισοτιμία δολαρίου/στερλίνας διατηρείται σταθερή τη ίδια ώρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Saxo Bank, πάντως, η επιθετική στάση της κυβέρνησης Τραμπ στο θέμα του εμπορίου είναι πιθανό να πλήξει σημαντικά το δολάριο, αφού μια διατάραξη των εμπορικών συναλλαγών θα μειώσει την ανακύκλωση των αποθεματικών σε δολάρια, καθώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα επιδιώξουν είτε να μην αυξήσουν τα αποθεματικά τους σε δολάρια είτε να αποφύγουν εξολοκλήρου το συγκεκριμένο νόμισμα. Το τελευταίο αποτελεί πρακτική της Κίνας, η οποία τηρεί μια σαφή μακροπρόθεσμη στρατηγική με στόχο να ενισχύσει τη θέση του νομίσματός της στις εμπορικές σχέσεις της.

By