Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι μάθαμε από το αγαπημένο βιβλίο του Μπιλ Γκέιτς

Γνωστός οπαδός του συγγραφικού έργου του Στίβεν Πίνκερ, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με ανάρτηση στο μπλογκ του αναφέρει πως το νέο βιβλίο του γνωστού καθηγητή ψυχολογίας του Χάρβαρντ, «Enlightement Now», αποτελεί το πιο αγαπημένο του βιβλίο μέχρι σήμερα.

Ανατρέχοντας σε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα, στο νέο του συγγραφικό πόνημα, ο διακεκριμένος επιστήμονας και συγγραφέας, καταλήγει -για ακόμα μια φορά- στο συμπέρασμα ότι ζούμε στην πιο ειρηνική εποχή που έχει ζήσει ποτέ ο άνθρωπος.

Ο Πίνκερ στηρίζει το -ριζοσπαστικό για κάποιους- συμπέρασμα του με 15 διαφορετικά επιχειρήματα μεταξύ των οποίων η μόρφωση, η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια αναλύοντας πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα αυτά κατά το πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα σήμερα ο άνθρωπος να νιώθει περισσότερο ασφαλής από ποτέ.

Τις απόψεις αυτές του Πίνκερ, τον οποίο το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε το 2004 μεταξύ των εκατό προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο, έσπευσε να υποστηρίξει και ένας από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους της τεχνολογίας, ο Mr. Microsoft Μπιλ Γκέιτς, γνωστός οπαδός του συγγραφικού έργου του καθηγητή, το οποίο βρίσκει αρκετά εμπνευσμένο όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν για το βιβλίο «The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined».

Διαβάζοντας το νέο βιβλίο του Πίνκερ, ο Γκέιτς έκανε μια ανάρτηση στο μπλογκ του υπογραμμίζοντας 5 από τα πιο ενδιαφέροντα, κατά τη γνώμη του, σημεία του βιβλίου και τους τρόπους σύμφωνα με τους οποίους ο κόσμος μας βελτιώνεται συνεχώς προς το καλύτερο.

Όπως αναφέρει ο Πίνκερ στο βιβλίο του, η τεχνολογική εξέλιξη των οικιακών συσκευών έχει λύσει τα χέρια των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών δίνοντάς τους το χρόνο και την ευκαιρία να μπουν περισσότερο δυναμικά στο στίβο της εργασίας, της εκπαίδευσης, της τέχνης και όπου αλλού επιθυμούν. Συγκεκριμένα μάλιστα, το 1900 οι Αμερικανοί χρειάζονταν να σπαταλήσουν 58 ώρες την εβδομάδα για τις δουλειές του νοικοκυριού -περισσότερες και από τις ώρες μιας εργασίας πλήρους απασχόλησης- ενώ το 2011 χρειάζονταν να δαπανήσουν μόλις 11.5 ώρες/εβδομάδα από τη ζωή τους. Τα πλυντήρια λοιπόν αποτελούν τη μεγαλύτερη εφεύρεση της Βιομηχανικής Επανάστασης, καταλήγει ο Πίνκερ.

Σύμφωνα με έρευνα του Πίνκερ το 1910 -σχεδόν- 70 στους 100.000 Αμερικανούς έχασαν τη ζωή τους καθώς εργάζονταν. Αυτός ο αριθμός έχει πέσει κάτω από τους 5 σήμερα. Ο καθηγητής εξηγεί πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί και αφορούν τις νομικές ευθύνες του εργοδότη, καθώς και τις οικονομικές αποζημειώσεις προς τον εργαζόμενο οδήγησαν στη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας.

Όπως υποστηρίζει ο καναδός καθηγητής του Χάρβαρντ τα μέσα που έχουμε σήμερα να προβλέπουμε τις καιρικές συνθήκες, όπως επίσης η εκπαίδευση, η περίθαλψη και η εξέλιξη της ιατρικής, καθώς και τα αλεξικέραυνα σε σπίτια και κτίρια έχουν ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος από κεραυνό στις μέρες μας.

Η έρευνα του Πίνκερ δεν περιορίζεται μόνο στην πιθανότητα του κεραυνού -ο οποίος λειτουργεί ως παράδειγμα- αλλά αναφέρεται γενικά στην πιθανότητα θανάτου εξαιτίας οποιαδήποτε φυσικής καταστροφής. Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά πως τη δεκατία του ’70 η ετήσια συχνότητα θανάτου από φυσικές καταστροφές στις αναπτυγμένες χώρες ήταν 0.09 στους 100.000 ανθρώπους και σήμερα έχει μειωθεί στο 0.05.

«Και αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι που έχουμε ότι το ανθρώπινο είδος στην πραγματικότητα γίνεται όλο και εξυπνότερο όσο περνούν τα χρόνια», γράφει ο Πίνκερ. Η εξέλιξη της ιατρικής, της διατροφής μας και το πιο καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, έχουν δώσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο περισσότερη ενέργεια, την ευκαιρία να εξελιχθεί και παράλληλα να λειτουργήσει πιο αναλυτικά η σκέψη μας.

Παράλληλα, εκτός από την εγκεφαλική νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί και η συναισθηματική όπως και η ενσυναίσθηση. Μάλιστα, ο Πίνκερ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερο IQ που πετυχαίνουν να μπουν σε καλύτερα σχολεία και να εργαστούν σε καλύτερες δουλειές θα καταφέρουν να γίνουν και πιο πλούσιοι κερδίζοντας πολλά περισσότερα χρήματα εν ευθέτω χρόνο.

Αν και πόλεμοι μεταξύ των κρατών ή για την πάταξη της τρομοκρατίας εξακολουθούν να συμβαίνουν και παράλληλα οι νόρμες συχνά να παραβιάζονται, ωστόσο, οι πολεμικές συρράξεις με την παραδοσιακή τους έννοια, οι θηριωδίες και οι γενοκτονίες είναι κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν, γιατί τα έθνη έχουν συνθηκολογήσει να μην προχωρούν σε εχθροπραξίες, παρατηρεί ο Πίνκερ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, κατά το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν 25 άνθρωποι το χρόνο έβρισκαν βίαιο θάνατο στη μάχη.

Αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί κάτω από 5, αν και στατιστικά ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται στη Συρία. Ο Πίνκερ προσθέτει ακόμα πως το Ολοκαύτωμα έδωσε ένα μεγάλο μάθημα στην ανθρωπότητα και η συχνότητα θανάτων από γενοκτονίες (350/100.000) έχει πέσει κάτω από 5 σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By