Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι συμβαίνει με τη Ryanair και τις απεργίες

Η Ryanair αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες και πιο έντονες απεργίες προσωπικού στην ιστορία της.

Σήμερα Παρασκευή τα προβλήματα στις πτήσεις της ιρλανδική αεροπορικής χαμηλού κόστους θα ενταθούν καθώς αναμένεται να ακυρωθούν περισσότερες από 400 πτήσεις σε πέντε χώρες καθώς οι πιλότοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι σε μια εταιρεία που είναι γνωστή για την… τσιγγουνιά της.

Τι διακυβεύεται

Η Ryanair είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης κυρίως λόγω της σφικτής τακτικής του Μάικλ Ο’ Λίρι, που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από το 1994. Πολλά από τα αιτήματα των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας, τα οποία περιλαμβάνουν από αυξήσεις στους μισθούς έως και δωρεάν πόσιμο νερό, θα αυξήσουν τα έξοδα της εταιρείας. Και αυτό είναι κάτι που ο διευθυντής λειτουργίας της Ryanair έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτο καθώς θα απειλήσει το εκπτωτικό μοντέλο της εταιρείας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Ο Ο΄Λίρι είχε δεσμευτεί ότι δεν θα δεχόταν ποτέ τα εργατικά σωματεία στην εταιρεία του αλλά μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων τον Δεκέμβριο αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Τα σωματεία έμειναν για κάποιο καιρό ήσυχα καθώς ετοίμαζαν τα αιτήματά τους και ξεκίνησαν τις απεργίες μέσα στο καλοκαίρι που είναι και η πιο σημαντική περίοδος για την εταιρεία.

Τι λένε τα σωματεία

Τα αιτήματα των πιλότων αλλάζουν από χώρα σε χώρα και μερικές φορές είναι αρκετά τεχνικά. Κάποιοι θέλουν η Ryanair να αυξήσει τα σταθερό μέρος του μισθού τους και να μειώσει το κυμαινόμενο μέρος, το οποίο εξαρτάται από τις ώρες πτήσεις, για να γνωρίζουν πόσα περίπου θα παίρνουν κάθε μήνα. Αλλά θέλουν να μην είναι τόσο εύκολο για την εταιρεία να τους μετακινεί σε άλλες πόλεις. Οι πιλότοι «δεν είναι νομάδες που στήνουν τις σκηνές τους όπου η Ryanair βλέπει ότι υπάρχουν δουλειές», αναφέρει το γερμανικό σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Τα αιτήματα του προσωπικού καμπίνας είναι πιο άμεσα. Σωματείο που εκπροσωπεί εργαζόμενους από 21 χώρες ζητά «δίκαιο μισθό», την δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών, ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και δωρεάν νερό στις πτήσεις. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι ξεκάθαροι: Η Ryanair θα πρέπει να αποδεχτεί πως το κόστος του προσωπικού θα αυξηθεί και η «παραγωγικότητα» θα μειωθεί.

Πώς αντιδρά η εταιρεία

Η διοίκηση της εταιρείας είναι κατά καιρούς πολύ επιθετική, λέγοντας σε 300 υπαλλήλους στο Δουβλίνο πως μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους τον χειμώνα που μειώνεται η ζήτηση, και ότι θα πρέπει να μετακομίσουν στη Πολωνία. Άλλες φορές ο τόνος της διοίκησης είναι πιο συναινετικός. Οι εργαζόμενοι λένε πως η εταιρεία τηρεί μια στάση «καλού αστυνόμου και κακού αστυνόμου».

Πώς αντιδρούν οι πελάτες και οι επενδυτές

Οι πελάτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ακυρώσεις πτήσεων, ενώ η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 10% φέτος. Βέβαια με μια κεφαλαιοποίηση 15,5 δισ. ευρώ η Ryanair παραμένει η πιο μεγάλη σε αξία αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης. Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο θα είναι το έξτρα κόστος από τις απεργίες. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές η Ryanair θα συνεχίσει να επεκτείνεται και θα παραμείνει η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης αλλά με διαφορετική κερδοφορία.

Ποιος κερδίζει;

Ξεκάθαρα η Ryanair υποφέρει. Η αύξηση των επιβατών τον προηγούμενο μήνα ήταν η χαμηλότερη φέτος καθώς οι απεργίες έχουν οδηγήσει στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων. Επίσης το τρίμηνο που τελείωσε τον Ιούνιο τα έσοδα της εταιρείας ήταν μειωμένα κατά 20%.

Όμως η εταιρεία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Τον χρόνο. Μόλις περάσει η θερινή περίοδος η θέση των σωματείων αποδυναμώνεται καθώς οι πτήσεις και άρα οι ανάγκες για προσωπικό μειώνονται. Οπότε η Ryanair έχει κάθε λόγο να κάνει υπομονή.

By